Srpski sion

С тр . 232.

„СРПОКИ СИОН."

Б р . 14.

се држати општи јсдном у години, кад и где то одреди окружни протопресвитер, приликом годишње исповести свештенства. Чл. 60. Осим тога имају се држати и пом е с н и зборови, приликом годишњег протопресвитерског прегледања парохија, кад 7 где и како то одреди окружни протопресвитер. Чл. 61. Протопресвитер је на свнма тим зборовима ириродни председник, те он именује збору и перовођу. Чл. 62. 0 пословању тих зборова воде се записници и шаљу се у препису епархијском одбору, а оригинални записници се чувају у архиви протопресвитератског звања. Чл. 63. Записнике протопресвитерских зборова потписују иротопресвитер, перовођа и још друга два, за то изаслана члана. Чл. 64. Задатак и делокруг протопресвитератских зборова јеете: а.) да се саветују о свнма појавама и нотребама у протопресвитерату с обзиром на цел и задатак удружења; а.) да о свему томе извештавају епархијске своје одборе, са својим мишљењем, односно предлозима; в.) да се старају о што нотиунијем и успешнијем извршењу закључака и упутстава скупштине удружења, односпо главнога и еиархијскога одбора; г.) да стоје у свези и споразуму са главним и епархијским одбором и осталим протопресвитератским зборовима; д.) да се старају о тачном уплаћивању годишњих улога у благајну удружења. VII. Благајна удружења. Чл. 65. Удружење има своју благајну нод именом: „благајна удружења нравосл. срп. свештенства у Митрополији Карловачкој". Чл. 66. Цел и задатак благајне јесте: а.) да подмирује све потребе око администрације удружења; б.) да притиче у помок члановима удружења према овим правилима; в.) да награђује радове у црквеној књижев-

саблагајник задају скупштини удружења реч, да ће имаовином благајне онако раснолагати, како то правила ова нрописују. Чл. 68. Они су одговорни солидарно за имаовину и стање благајне пред скупштином, надлежном консисторијом и земаљским законима. Чл. 69. Скупштином установљени прорачун блатајне не може се прекорачивати без одобрења главног одбора. Чл. 70. Све благајничке спиее потиисује благајник и премапотписује саблагајник уз прила гање печата. Чл. 71. Печат носи званичан назив благајне (чл. 65.). Чл. 72. Књиге и сниси благајнички имају увек у реду и тачности бити. Чл. 73. Новац, који није потребан за скоре издатке, пма се улагати у новчани завод, који па то одреди главнн одбор. Чл. 74. Благајник и саблагајник су дужни полагати рачун о стању и имаовини благајне сваке пб године главном одбору, а сваке друге године скупштини удружења. Чл. 75. А ко главни одбор пронађе потребннм скоитровати благајну, има му се у свако доба на расположење ставити благајна са свима односним списима у свако доба. Чл. 76. Благајна мора имати два кључа, од којих ће један бити у благајника, а други у саблагајника. Чл. 77. Благајну удружења са свима односним списима има права једном у години у име врховног надзора прегледати по своме поверенику председништво св. Архијерејског Синода. VIII. Закључна одређења. Чл. 78. У случају смрти или препреке председника, у ма којем органу удружења, врнш сва председничка права и дужности дотични подпредседник, док се у првој седници не изабере нови председник. Чл. 79. Ако би се удружење ма којим поводом и ма кад разрешило, сва имаовина удружења има се употребити на оснивање пензијоног свештеничког Фонда. Чл. 80. Удружење с-тоји под заштитом св. Архијерејског Синода.

ности, односно да их узима у своју накладу. Чл. 67. Од скупштине изабрани благајник и Из ееднице „Одбора за припремну радњу око остварења свештеничког удружења", држане у Карловцима 23. марта 1892. Јован Јеремић с. р. Стеван Чобанић с. р. парох бачи&ачки ка.о перовођа. прота карловачки као председник Члановн одбора: Герасим Петровић, патр. протосинђел и ректор богословије карловачке, Јеремија Мађаревић, прота будимски, Ђорђе Влаховић, прота вел. кикиндски, Јевтимије Букадиновић, прота земунски, Милан Ћирић, прота новосадски, Никола Косановић, прота плашчански, Авакум Стајић, прота митровачкн, Јован Вучковић, прота и проФесор богословије у Карловцима, Сергије Шакрак-Нинић, конс. бележник бачки и уредник „Срп. Сиона", Дамјан Прерадовић, парох голубиначки, Лукијан Богдановић, патр. нротођакон и катихета на вел. гимназији карловачкој. Издање српске књижаре и штампарије Браће М. Поповића у Новоме Саду.