Srpski sion

СТР . 332.

„СРПСКИ СИОН."

В Р. 20.

СТЕЧАЈ.

46, 3-3

У каначкој срп. вероисповедној мешовитој школи има се стално попунити учитељско место. Приходи су: 1.) 300 Фор. које учитељ у месечним ратама прима. 2.) 4 ланца ораће земље, на коју учитељ порезу плаћа и једна башта (600 □ хвати) изван села. 3.) Два хвата тврдих дрва и сламе колико је за школу потребно. За иероводство добија учитељ 15 Фор., а за паушал 5 Фор. Од великога ће погреба добити 1 Фор. а од малога 50 новч. Стан има у школској згради. На ово место могу компетовати само потпуно квалиФиковави и који су испит из мађарског језика положили. Дужности су школском уредбом прописане. Молбенице, добро инструјиране, треба слати на нредседника школ. одбора. Рок етечају истиче за шест недеља од првога уврштења у овоме листу, а изабрани ће учитељ своје звање наступити почетком идуће школ. године. Избор ће се на Петров дан обавити. Из седнице школ. одбора држанога у К анаку 23. аирила 1892. год. Иван Крстић, председник школ. одбора.

СТЕЧАЈ

50, 2—3

на упражњено учитељско место прн српскоЈ вероисповедној школи у Ш и к л о ш у (Барања). Годишња плата је 500 ®ор. из црквено-општинске благајне, која се месечно у напред издаје, и 21 ®ор. нз варошке касе у име тако зване шегртске школе. Осим тога слободан стан са 2 собе и кујном, мала кујнска башта и 3 хвата тврдих дрва за огрев. Од великог укопа и парастоса по 1 Фор. 7 а од венчанице н малог укопа по 50 новчића. Дужност је учитељу осим предавања прописаних предмета у свакидањој и повторној школи, и појања у цркви и ван цркве, још и приљежно обучавање деце у црквеном појању, и вођење пера у општинским седницама. Компетовати могу само оспособљени учитељи, који су испит из мађарског језика положили.

Рок стечају је 25. мај. Молбенице еа сведоџбама нека се на потписани црквено-школски одбор упуте. Из седнице црквено-школског одбора у Шиклошу 26. аирила 1892. год. држане. Председништво.

ЗА Г. Г. СВЕШТЕНИКЕ препоручујем врло финих и добрих III ЕШИРА II ЋЕЈ1Е П У IIIА са разним најсолиднијим ценама, брзом и тачном послугом. Поруке са стране такођер обављам и шаљем с платом у наточ (Касћпаћше). Молећи за многобројну посету С поштовањем Петар Маркуш, шеширџија лређе А. Јекић и Маркуш у кући госп. Николића бр. 16. на главној пијаци 54, 1—3 У НОВОМ САДУ. 42, 3 — 6

БЛАТН0 КУПАТИЛ0 У МЕЛЕНЦИ (у торонталској жупанији, жељезничка станица) отвара се 1. (13.)маја и траје до 3. (15.) септембра. Ово купатило препоручује се евима онима који иате: од шкроФула и отечених жљезда, од реуматизма и костобоље, од тако зване неуралгије, од сваковрсних рана, отока у зглавцима, од свраба и других кожних болеети и т. д. Част је уиравном одбору штов. посетиоце купатила и о томе известити, да се за доброг гостионичара побринуо. За дал>е извешће ваља се обратити на У М е л е н ц и, априла 1892. Управни одбор купатила.

Наше пошт. нретилатнике опомнљемо н улољавамо, да нам новац што скорије пошљу да не би принуђени били обустављати ил лист. АДМИНИСТРАЦИЈА „СРПСК0Г СИ0НА".

„Српски Сион" излази сваке недеље на великом табаку. Цена му је: За Аустро-Угарску, Босну и Херцеговину на годину 4 Фор., на ио године 2 Фор., а на четврт године 1 Фор. За стране земље на годину 5 ®ор. Из Србије нрима иретплату књижара В. Валожића у Београду. Поједини бројеви стају 10 новчића.

Претплата н огласи шаљу се издавачкој српској књижари и штампарији Браће М Иоповића на главној пијаци, а рукониси уредништву „ Срц. Сиона " у Нови Сад. За огласе и објаве плаћа се по 6 новч. од једног реда ситних слова, а за жиг сваки пут по 30 новч. Рукоииси се не враћају.

<:?

Издање српске књижаре и штампарцје Браће М. Поповића у Новоме Саду.