Srpski sion

НЕ4ЕЉНИ ЗА ЦРКВЕНО-ПРОСБЕТНЕ И АБТОНОМНЕ ПОТРЕБЕ СРПСКЕ ПРАВОМАВНЕ МИТРОПОИЈЕ КАРЛОБАЧКЕ.

В ласник : СРПСКИ ПАТРИЈА РХ ГЕОРГИЈЕ. - У редници : СЕРГИЈЕ ШАКРАК-НИНИЋ и САБА ПЕТРОБИЋ. У НОВОМ САДУ 17. МАЈА 1892.

ЗВАНИЧНИ ДЕО.

1 Р111 Ш Г дисцинлннарне уредбе за све органе народно-црквене управе митрополитске, епархијске и црквено-општинске, као и чиновничко особље тих унрава (Наставак.)

§. 36. Чим приспе писмено изјашњење окривљениково ; иредседник ће у првој седници дисциплинарнога суда иредложити пријаву и изјашЦ'С[[,е са дотичним доказима, а дисциплинарни ће суд на темељу тога одлучити, да ли се против окривљеника има повести истрага или не. Односни закључак свој приопштиће дисцинлинарни суд: а.) окривљенику; б.) нриватном тужитељу (§. 39.); в.) оном народно-црквеном управном органу, којем је окривљеник члан или чиновник (часник). §. 37. Против закључка дисциплинарнога суда, да се истрага новеде, нема места правном леку. Против закључка ошнтинскога и еиархијскога дисциплинарнога суда, којим се дисциилинарна

истрага обуставља, може у року од 15 дана уложити призив на виши дисциплинарни суд: а.) приватни тужитељ; б.) црквено-општински орган и епархијска власт, којој је окривљеник члан или чиновник (часник). §. 38. Дисциплинарни суд повериће вођење истраге једном или двојнци изасланика из своје средине или по околностима другом којем органу, да учини иотребне извиђаје, који ће тога ради преслушати пријавитеља, окривљеника и сведоке, на које су се обе странке у пријави и у изјашњењу позвале, и на које се течајем истраге иозову, те ће и сами ићи за тим, да испитају и установе све што се односи на крнвицу и на оправдање окривљеника.