Srpski sion

В р . 40.

„СРПСКИ СМОН."

С тр . 707.

— и кад се о н истиче, да цело свештенство учи дрквеној свести и српском родољубљу! Толико за сада, а бољи и потпунији одговор добиће г. Лазар Каћанскп на самој свештеничкој скупштини — па нека дође, да га чује и утуби! "ч и ? ^ њ — (•}■ Никола Ракић) парох батски (у будимској епархији) умрво је после дуготрајне болести 20. септембра, а иогребенје 22. септембра о. г. Покојник се родио 1825. год. у-Сентандрији, где му је отац свештеник био. Рукоположен је за свештеника пок. епископом Платоном 18)1. године. Служио је као свештеник у иредграђу сентандријском: 3 б е г у 25 година, у А д о љ у 9 година, а у Бати 7 година — свега дакле 41 годину. Остао је још у млађим годинама удов — са двоје деце, од којих син му, Владимир, био је иарох коморански и као такав је пре неколико година умрво, а кћи му Јелена удата је у Будимпешти. Покојников живот био је буран и немиран — а тој бури и немиру ето је смрт крај учинила. Бог да му душу прости! — (| Стеван Богдановић) свршени б огослов, преминуо је дне 15. (27.) септ. о. г. у Врепцу (Лика) у наручју својих родитеља Луке и Саве, у 23-ој години свога живота. Покојник је био одличан 1»ак и у гимназији и у богословији. Родитељи истрошише за његово школован>е све што имадоше, полажући на њ' све своје наде Али је промисао Божији друкчије одлучно, него што они сноваше. Тијело покојниково опојао је и до гроба исиратио млади свештеник Миланко Борић. Над отвореним гробом држао је учитељ Р. II. бесједу, у којој је блажио тугу родитеља н села, које све оплакује покојпог Стеву, је оно има врло мало синова, какав би му Стево био. Лака му црна земља! Т, 0., парох. 181 ЈАВНА ЗАХВАЛНОСТ. Срн. прав. цркв. општина кленачка изјављује најтоплију захвалност врлим овдашњим Србима, и то : Гоен. Јовану Михајловићу, трговцу и становнику хртковачком, који ноклони пашем св. храму 4 рипиде, 2 чирака н крст у вредности од 100

Фор ; госи. Петру Јовановићу, трговцу кленачком, који је поклонио нову одежду са свим приборима у вредности од 70 Фор.; и врлим овдашњим ратарима браћи Сејзовићима, који поклонише 2 сребрна чирака на часну трапезу у вредностн од 40 Фор. Дај боже, да д$ се и остали угледају на њих! Хиљадили се овакови Срби! Живили! У Кленку 24. септембра 1892. Антоније Апостоловић Живко Берановић парох. предсједник. ™ о г Л А С И. С Т Е Ч А Ј. 179 > Српска црквена општина новосадска треба четир чиновника, и то: књиговођу, неровођу, благајника и егзекутора писара. Књиговођина је плата 800 ф ,, перовођина 300 ф , благајникова 500 ф ., егзекуторова 500 ф. п 2°/ 0 од укупног уилаћеног иарохијала. Књиговођа и егзекутор полажу кауцију у износу једногодишње им плате, а благајник у износу двогодишњс илате. Кауција та мора бити у готовом новцу или у државним паиирима. Чиновници се ови бирају на три године, а дужности су им обележене у оиштинском штатуту, који се може сваки дан видети у општинској писарници, где се плаћа павохијал. Сиисе и молбе ваља поднети потиисаноме одбору најдаље за четир недеље дана од од данас. У Новом Саду, 19. септембра 1892. Црквени одбор српске православне цркв.-школ. општ. новосадске.

СТЕЧАЈ. 180 > х - 2 Расписује се стечај на једно место из закладе Стевана Николића. Стииендија износи 126 Фор. годишње. Молбеници на то место ваља приложити: крштено писмо, лекарску сведоџбу, школску сведоџбу и сведоџбу о сиромаштву. Првенство на ову стипендију имају сродниници добротвора Стевана Николића и сестре му Василије. Ко жели добити ово стипендијско место, нека поднесе евоје сиисе најдаље за четир недеље дана од данас, потписаноме одбору. У Новом Саду, 19. септембра 1892. Црквени одбор српске православне цркв.-школ општине новосадске.

ОГЛАС ЛИЦИТАЦИЈЕ. Подписана манастирска управа предузеће знатније онравке на своме манастирском здању, у коју сврху расписује овим јавну устмену минуендо лицитацију на дан 15 (27.) октобра т. г. у 9 сати пре подне у манастиру Јаску.