Srpski sion

С тр . 708.

,СРПСКИ сион.".

В р . 40.

Ти оправци састоје се по предрачуну у следећем: 1.) Зидарске радље без материјала 1433 ф . 35 н. 2.) Зидарски материјал — — — 2125 ф . 50 н. 3.) Лимарске радње са материјалом 263 ф . 16 н. 4.) Ковачке радње са материјалом 103 ф . 91 н. 5.) Тесарске радње са мат еријалом 2833 ф . 60 н. Укупно 6759 ф 52 н. Позивају се свн они, који ове оправке предузети желе, да реченога дана и сата на лицитацију до!)у и собом понесу 10°/ 0 вадиум од прелиминиране своте. План и поближи услови могу се сваки дан ире лицитације у манастиру Јаеку увидити. Манаетирска управа, Јазак 8 октобра (26 септембра) 1892. • Сава игумен 182, 1 — 3 са братством. С Т Е Ч А Ј. »8». !- 3 Овпм се раснисује стечај на упражњено односно новоустанов.Ђено место у ч и т е љ а на срнској четвороразредној, мешовитој вероисповедној салашкој школи у Сенти, која се издржава из „закладе блажене успомене Ђене Брановачкоги с у п р у г е м у И д е р ођ е н е В у ј п ћ " Ово место салашког учитеља сенћанског, скоичано је у смислу оноруке и основног писма са годишњом платом од 500 Фор. а. вр. и у новозиданим зградама, са слободним, из две собе, кујне, кућерка (шпајза), подрума и тавана станом, са шталом и шуном. Ове лграде налазе ее на земљишту од два дистриктска ланца земље, од којих један део сачињава авлију, а од другог дела дужан је учитељ четврт ланца земље, у смислу основног писма, на воћарску и иовртарску башту за обучавање школске деце употребити. Изабрани учитељ биће дужен у смислу постојећих народно автономних уредаба, и законских опредељења, звање своје одправљати, осим тога школску дсцу у веронауци и црквеном нојању обучавати, даље колико му нрема удаљености те школе, околности допуштале буду, особито у пролеће и у јесен, са евојом школском децом, кадикад свецем и недељом цркву посећивати, тамо као и остали учптељи појати, односно иојање нотпомагати и испомагати. —

Који жели ово место получити, има исказати, да је Србин православне вере, и да одговара свима законом прописаним захтевима. Молбенице са дотичним школским и осталим сведоџбама снабдевене, имају се управитн на местни школскн одбор, у течају од шест недеља, почињући од ирвог увршћења овог стечаја у дотичним листовима. Из седнице местног школског одбора српске сенћанске православне црквене општине, држане 15. септ. 1892. год. Ђ. Теодоровић, Васа Вујић, перовођа председник. м с - 137 С Т Е Ч А Ј. 169 > 3 ~ 3 ех 1892. Ради ионуњења једног учитељско-помоћничког места у српској православној вишој девојачкој школи у Панчеву расписује се стечај. Учитески иомоћник, који ће на ово место постављен бити, пмаће дужност да предаје мађарски и немачки језик, а по потреби још и други предмет. Плата је 800 ®ор. годишње. Компетенти имају своје молбенице обележене крштеним писмом, сведоџбом о учитељском осиособљењу, полнтичном и моралном владању и досадањој служби својој српском православном народно-црквеном школском савету у Карловцима најдаље до 1. октобра т. г по ст. кал. ноднети. Из седнице ср. прав. нар. цркв. Школског Савета држане у Каркловцима 25. августа (6. сеитембра) 1892.

С Т Е Ч А Ј.

178, 2-3

Расписује се стечај на уиражњено место системизованог парохијског иомоћника у Башахиду. Интеркалар траје до 18. јануара 1893 године. Молиоци имају своје, са нужним сведоџбама о свршеним наукама устројене и довољно биљеговане молбенице, путем својих претпостављених власти, потнисаној епарх. консисторпјн најдаље до 19 октобра по ст. календару поднети Из седнице епархијске консисторије темишварске, држанеу Теми швару 22. септембра 1892. Епархијска консисторија темишварска.

!> „Српски Сион" !| излази сваке недеље на великом табаку. јј| Цена му је: За Аустро-Угарску, Босну и Херцеговину на годину 4 Фор., на по године 2 фор., а на четврт године 1 Фор. За стране земље иа годину 5 Фор. Из Србије нрима |? претплату књижара В. Валожића у Београду. & Поједини бројеви стају 10 новчића.

Претплата н огласи шаљу се издавачкој срнској књижари и штамнарији Браће М Мононића на главној иијаци, а рукоииси уредништву „ Сри. Сиона " уНовиСдд. За огласе и објаве илаћа се ио 6 иовч. од једног рсда ситних слова, а за жиг сваки иут ио 30 новч. Рукописи се не враћају.

Издање српске књижаре и штампарцје Браће М. Поповића у Новоме Саду.