Srpski sion

С тр . 388.

„СРПСКИ сиоп."

Вр. 24.

С Т Е Ч А Ј.

64. 3—3

Код православне српске црквене општине суботичке упражњено је место старијег црквењака, на које се стечај расписује. Плата I. црквењака износи месечно 20 Фор. са слободним станом у црквеној порти, осим тога од сваког сата звоњења 10 новч. Пошто је пак старији црквењак уједно и школски послужитељ, као такови из вар. благајне прима годишње 30 Фор. за грејање и чишКење школа са потребним огревом, а за навијање тороњског сата 10 Фор годншње, и штои. приход. Који жели место ово добити, има веродостојно исказати, да је вешт у црквењачким пословима и познат са свима дужностима црквењачким; даље захтева се, да зна осмогласно појаље, о чему има особену сведоџбу молби својој прикључити, као и о религиозно-моралнои владању и досадањем с.лужбовању. — Молиоцм нека своје добро инструиране молбе од нрвог увршћења овог огласа у року од 4 недеље иравосл. српској црквеној општини суботичкој поднесу. У С у б о т и ц п, 24. маја 1893.

Др. Пера Радић, п. председник.

Ђорће Гојковић, општ, перов°ђ а -

е.782. ХТ82Т'

С Т Е Ч А Ј.

67. 2—3

Ради привременог попуњења упразњеног места конзисторнјског бележника ове епархије овим се расписује стечај Молиоци имају своје сведоџбама о њиховој способности поткрепљене молбенице до 30. јуна о. г. по ст. кал. потписаноме поднети. Вршац 24. маја (5 јуна) 1893. Нектарије с. р, Епиекоп.

70. -2-з с Т Е Ч А Ј. Раеписује се стечај за учитеља на вероисповедној школи у Риђици, у Бачкој. Са овим местом скопчана је плата од 365 Фор. а. в,, слободан стан у нарави, 12 катастралних јутара земље по 1600 Ц хв., две баште, једна код школе и стана, а друга одмах изван села, на коју земљу учитељ порезу плаћа; а горе наведену плату из нолитичне сеоеке благајне, сваки месец напред прима. Учитељу у дужност спада у I. II. 111. IV. разреду предавати, у цркви појати и децу у појању обучавати, недељну школу држати — и у општини црквеној неро водити ; од укопа и парастоса гди га позову има 50 н. — Молбенице имају се најдаље до 20-ог јулија но срн. календару, школском одбору послати. З 7 Р и \) и ц и, VIа N. МПН:н'8, Васа Ме§уе. Дана 23. маја (4, јуна.) 1893. Управител^ Јован Пуин, најмл. Кузман П. Јанкови!), подиредседник. парох. Младен Проданов, председник. 68. 2 -з ДРАЖБЕНИ ОГЛАС. На основу скупштинског закључка српске цркв. општине у Б еочин у, расписује се дражба на мањак ради оправљања цркве и то што се тиче зидарског поела; наиме: да се сва црква сно.ља. од горе до иоследљег „гезимса" обијо до тврдог матерајала (градива) т. ј. цигље или камена, поново олепи и окречи. По предрачуну тај зидарски пос . нзноеи 1147 Фор. Сваки, који би дражби приступити желио, има 10% °Д искличне цене у име вадијума иоложити. Дражба ће се обавити дана 27. јуна (9. јула) о. г. у 2 сата после подне у цркв, опгатинској писарницн. Ближи услови могу се код председника видети. У Беочину 31. маја (11. јуна) 1893. П. Вукан, Јаша Адамовић, перовођа председник

„Срнски Сион" излази сваке ведеље на великом табаку. Цена му је: За Аустро-Угарску, Босну и Херцеговину на годину 4 Фор., на по године 2 Фор., а на четврт године 1 Фор. За стране земље : на годину 5 Фор. Из Србије прима претцлату књижара В. Валожића у Београду. Поједини бројеви стају 10 новчића.

Претплата, огласи, стечајеви, рекламације и сви рукописи шаљу се г. Сергију Шакрак- <| Нинићу, уреднику „ Српског Сиона " у Нови || Сад . За огласе, објаве и етечајеве плаћа се <| 10 новч. од једног реда ситних слова, а за | жиг сваки пут по 30 новч. — Неплаћена писма Ј| се не примају. — Рукописи се не враћају. <|

Штампарија српске вњижаре Браће М. Поповића у Иовоме Саду.