Srpski sion

С тр . 404. „СР

С Т Е Ч А Ј. На монашкој школи , која ће се отворити 1. (13.) септембра о. г. у Фрушкогорском манастиру Опову, имају да се попуне за сада два иаставничка места: једно место наставника богословских иредмета и једно место наставника световних иредмета. Плата је свакоме од ових наставника 600 Фор., или 1200 круна годишње. Ако је наставник калуђер, или се покалуђерио буде, ужива беснлатан стан, иреиитање и послугу у манастиру, где је завод. Но и онај наставник, који није калуђер, али је самап без нородице, може имати бесплатан и ирепитање у манастиру, где је завод. Од иаставника богословских предмета тражи се, да може нитомце монашке школе обучавати у богословским предметима, у обиму, у коме се ти иредмети у средњим духовним семинаријама и богословским училиштима уче и иредају. Од наставника световних нредмета тражи се, да може питомце монашке школе настављати и обучавати у световним иредметима, од ирилике у ономе обиму, у коме {■е световни иредмети (срнски језик и књижевност, цркв. словенски и немачки језик, ^емљопис, иовесница, рачуи, природне науке и т. д.) у срп. прав. учитељској школи уче и предају. Још би се захтевало од оба наставника, да су потиуно вешти у цркв. појању и правилу, а од световиог паставника и то, да је вешт у ноталном и коралном појању и певању бар толико, да може самостално певачкпм кором управљати. На оба наставничка места имају нрвенство најнре калуђери, а за тим световни самци, или удови мирски свештеници, који би се вољни били покалуђерити. По томе на поменута два наставничка места могу компетовати срп. прав. свештеници обојега реда, ироФесори средњих, учитељских и грађанских школа, свршени философи и богослови, срп. народни учитељи и приправници учитељских школа ако правоваљаним сведоџбама докажу, да

СМОИ." 1 >р. 25. су за отправљање поменутих наставничких дужности на монашкој школи сиремии и способни. Оба наставника служиће две године у привременом својству и тек ио истеку тога времена постају деФинитивни, са изгледом на побољшање плате им. Компетенти имају своје са нужним сведоџбама и исправама устројене и довољно биљеговане молбенице иајдаљс до 1. (13.) августа о. г. поднети Његовој Светости , иреузв. г. Патријарху срнском, Георгију Брапкови&у, у Карловце.

У Карловцима 12. (24.) јунија 1893.

С Т Е Ч А Ј. На упражњено учптељско место у Ф ењ у отвара се стечај са платом од 300 Фор. или 600 круна у новцу, 2 ланца ораће земље, на, ко.ју учнтељ норез плаћа, 2 хвата дрва, сламе по потреби, 10 Фор. или 20 круна, за иеровођство, слободан стан, од погреба 50 нов. или 1 круну, где позван буде. Изабраном учитељу спада у дужност школ. уредбом прописане предмете нредавати, у св. дркви за невницом појати, школску децу у црквеном појању обучавати. Компетенти имају доказати, да су правосл. Срби, оспособљени учитељи и да су испит из мађарског језика положили. Новоизабрани учитељ настуниће своје звање 1. септ. о. г. Учитељ ће нлату своју квартално примати. Рок је 20. јули (св Илија) кад ће се и избор обавити. Који селично нредетаве. имају првенство. Из седпице цркв. тпкол. одбора, држане у Фењу, 11. јунија 1863. Мих. Сиротан, Ђура Николић, иредеедник. парох. админиетр., првр. учитељ и перовођа.

Штампарија српске књижаре Враће М. Ноповића у Новоме Саду.