Srpski sion

Г »Р. 32.

СТЕЧА Ј. 120 з-з На упражњепо учитвљско место у Херцег Суљошу (Барања) овпм се отвара стечај. Плата је учитељу у готовом повцу 320 Фор., за недељну школу 20 *ор., за нероводство 5 Фор., 4 стара хвата тврдих дрва, од укоиа 20 новч., од вепчапнце 20 иовч., п 12 г / 2 лапаца добре ораће земље, иа коју сам норез илаћа, н слободан стап са 2 собе, 2 кујие, иодрумом, шупом и шталом, н са великом пространом баштом. Новоизабраном учитељу у дужпост спада све закопом нрописане предмете предавати, у црквн нојати и децу у пјенију обучавати, даље има доказати, да је испит на мађарском језику ноложио. Стеченици, којп би хтели ово место искати, имају своје добро уређене молбенпце, до Велике Госпојине 15 ог августа на месни Школски Одбор послати. Који се лично представи, има првенство. Из седнице Школског Одбора, држане у Херцег Суљошу 4-ог јула 1893. Месни Школски Одбор.

■ Б "- 205 С Т Е Ч А Ј. 131 з-з 93. У смислу правила задужбине Атанасије П, Гереског расписује се овим стечај иа три а условно и на четири штипеидијска места но 150 Фор. на годину. Ову штипендију уживају само ученици ове гимназије, Срби православпе вере нз земаља угарске круне, но нису искључени ни Срби православне вере из Беча, Трста и краљевине Далмације. Молнтељи имају поднети своје молбеннце потписаној уирави гимиазијској најдаље до 8. (20.) септембра о. г. и нрикључити им школске сведоџбе од последп.е две године, сведоџбу сиромаштва, сведоџбу лекарску и крштено писмо. Примедбп: Осим тих штипендија издаће се нз нрихода од светоеавеких беседа четрнајсторици сиромашних ученика по 100 ф . у месечним ратама по 10 Фор. у нанред. У Новом Саду 26. јулија 1893. Управа срп. вел. гимпазије.

С Т Е Ч А Ј. 91 6-6 На једпо смрћу упражп.ено учите.љско место ТП. п IV. разреда срн. веропсповедне мешовите школе у Дероња, овим се расиисује стечај. Годишња је нлата учитељу: 300 Фор. у готовом новцу, 8 катастралних јутара ораће земље п то јутро од 1600[П; 2 хвата дрва за личну нотребу; осим тога стан од 2 собс, кухиња, шиајз за смок, комора, нодрум, шупа, штала н бапгга у школском здању за новрће. Изабрани учител. биће дужан све школском уредбом прописане дужностп вршити, у цркви појати и децу у црквеном пјенију обучавати; осим тога повторну лколу држати, у цркв. школским седницама неровођство држати без особите награде за то. На ово учитељско место могу компетоватп само они, који су учитељску школу у Сомбору свршили и иснит из мађарског језика положплн. Гок стечају траје до 8. августа но српском о. г., када ће се и избор обавити; првенство ће имати они, који ће се општини лично нријавити. Молбенице имају дотични компетенти месном школ. одбору до горњег рока поднети. Последња пошта НоЉа^ћ. У Дероња, 24. јуна 1893. год. Месви школски одбор. С Т Е Ч А Ј. 125 з-з 11а новоустановл.ено место учитеља овим се расппсуј е стечај. Плата је учитељу: 450 Фор. у готовом новцу, 75 Фор. у име станарине све дотле док онштина не буде у стању стан у природи дати, 25 Фор. у име школског послужитеља, 12'5 ®ор. за писаћи прибор, 1 ланац ораће земље п 400 □ хв. • баште. Изабрани учитељ дужан ће битт т у од школ. одбора одређеном разреду, све за^ ном нрописане предмете предавати и у цркви аојати. Гок стечају траје до 21. августа о. г. по ст. кал,, када ће се и избор обавпти. Првенство ћс имати онај, који докаже да је музикалан, те ће у стању бити као коровођа певачку дружпну у нотном појању и певању учити, за које ће од ошнтипе засебну награду добити. У Кумани 12. јула 1893. Школски Одбор.

„Српски Сион" излази сваке недеље на целом табаку. Цена му је: За Аустро-Угарску, Босну и Хер цеговину на годину 4 фор., на по године 2 фор., а на четврт годпне 1 фор. За стране земље : на годнну 5 фор. Из Србнје прима нретплату књнжара В. Валожпћа у Београду. Поједшш бројевн стају 10 новч. Претплата, огласи, стечајеви, рекламације и сви рукоиисн шаљу се г. Сергију Шакрак-Нини$у, уреднику „Срнског Сиона" у Новн Сад. За огласе, објаве н стечајеве и.таћа се 10 новч. од једног реда снтних слова, а за жиг сваки пут по 30 новч. — Неплаћева пнсма се не примају. — Гукониси се не враћају.

Срнска Манастирска Штампарија у Новом Саду.