Srpski sion

П р . 33.

С Т Е Ч А Ј.

132 а—3

На основу налога сл. Епарх. ТПкол. Одбора у Тамишвару из седнице од 27. маја т. г. бр. 119. ЕШО. а по решењу местне срп. прав. цркв. школске скупштине" бр. 12. Ц. С. расппсује се стечај па једно учитељско и једно учнтељичко место у Карлову. Плата је учитељу годшпње 500 Фор. а учптељици 400 Фор., уз то обојима по 2 хвата сламе за огрев, а за школе колико нужно буде.; по 5 Фор. годишње у име пиеаћег прибора. У име станаринеј донде, док им се ирописани станови не подигну, — свакоме по. 70 Фор. годишње. Изабрани учитељ и учптељица биће дужни делати у оним разредима, које им местни Школски Одбор доделп. Учитељу спада у дужност иедељним и празничним данима у цркви прп св. богослужењу појати, а учптељици у евојим разредима женски ручни рад предавати. Компетенти имају доказати, да су учитељску школу у Сомбору свршили и да су оепособл.сни из мађарског језика. Рок пријаве је до 29. Августа т. г. но ст. У Карлову (ТогопШ те§уе) 18. јула 1893. г. М. Ст. Васић, Аркадија Наић, перовођа. председник Шк. Одбора.

Српским гимназистана!

136 3-3

Кадар сам збринути се за 10 ђака за бесплатан ручак и вечеру у овдашњим најпрвим хотелима, за годину 189 8 /*) који би иолазили овђе у Фијуми било хрватску или мађарску гимназију. Првенетво ће имати синови горњо-карловачке Дијецезе. Ово мјесто може получптн и онај, који какву малу стипендију ужива. Ко жели иолучити ово мјесто, нужно је да мепи пошље ове доказе: 1. Да је Србин православне вјере; 2. Овјеровљен по тамошњем пароху ирепис свједоџбе и владања; 3. Да је ревно у цркву полазио и знаде по нешто нјенија црковног; 4. Да је здрав. Молбепице на мене слати до 20. авг. о. г. по римском. На Ријеци (Фијуми) дне 24. јулија 1893. Пеко Милошев.

Е Но 493. ех 1893/К. бр. 500. 140 2-3 С Т Е Ч А Ј. На иарохијско место у Нађлаку, са^којимје поред свештеничке плате скопчано уживање парох. сесије од 47 јутара и 9630 <®ати .ораће земље. Компетенти имају своје молбеннце иутем предностављених својих власти до 15. септембра о. г. нотписаној конспсторпји поднети. Из консист. седнпце, држане у Тамишвару 27. јулија 1893 год. Енарх. консисторија тамишварска.

ЕЈЕЕЗЕЕО

3 ШВНИЦД ЗВОНА И ШЕТАЈ1А и АНТОНА НОВОТНИЈА израђује по најновијој и старој системи, са гвозденим и дрвеним крунама хармонично удешена звона, са гаранцијом на више година. Такође прима горња звоиоливнида стара пукнута звона на преливање. Особито препоручује евоја произведена и одликована ПАТЕНТИРАНА ЗВОНА,

која имају дуго" трајан, снажан и дубоки звук. Једно овако зво но од 300 кила ее са авуком од других од 400 кила. Даље стубове за звона од гвожђз, солидна и врло лепа; звона нли шод>е за сатове од метала као и све друге предмете од месипга и метала што у ову струку епадају по најумеренијој цени. Звона у тежини од 100 килограма на нижз, као и врло добре шмркове за локомотиве, баште и за руке могу се на стоваришту увек готових добити Поруџбине израђује брзо и тачно Антон Новотни, 137 2—6 Темишвар, Фабрика.

„Српски Сион" излази сваке недеље на целом табаку. Цеиа му је: За Ауетро-Угарску, Восну и Херцеговину на годину 4 фор., иа ио годпне. 2 фор., а на четврт годпне 1. фор. Зл стране земље : на годпву 5 фор. Жз Србије нрима претпдату кнлжара 13. Валожића у Веограду. Појединп бројеви стају 10 новч. Претплата, огласи, стечајеви и рекламације шаљу се Српокој Манастирској Штампарији а осталп рукописи уредништву „Српског Сиона" у Нови Сад. За огласе, објаве п стечајеве плаћа се 10 новн. од једног реда ситних слова, а за жиг сваки иут по 30 новч. — Ненлаћена писма се не иримају. — Рукописи се не враћају. Издање и гатампа: Српске Манастирске Штампарије у Новом Саду.