Srpski sion

СРПСКЕ ПРАВОСЛАВНЕ МИТРОПОЈШЈЕ КАРЛОВАЧКЕ. СА ВЛАГОСЛОВОМ СВЕТОГ СИНОДА. власник: * уредници: Њ. Св. Српоки Патријарх Георгије. Серг^е Шакрак НиниЂ и Сава Петрови!, 11111111111111111111 Ги т.оииттицццц Ј Новом Саду 15. августа 1893.

ЈЕ ЛИ ВШШ СВЕШТЕНСТВУ ПОТРЕБНО УДРУЖЕЊЕ ?

(Сгсршетак)

шЏл"»куи снага п способности извршује дела, чШг&У која су свештенству, баш нашем, у за^ Шј2ј{ датку. Дух, који везује стотиие душа, срдаца и умова, тај одушевљава за таква дела, тај подржава у раду и снажи енергију воље. Може појединац бити реван, а прилично и вешт у позиву свештеничком. И има их доста — и евала им! Али, осим онога, што треба да појединац учини и изврпш у своме делокругу, има задатака, које извршити може и има само целокупно свештенетво, као целина, као сталеж. Има појава у цркви и народу, за које се старати мора целокупно свештенство; има потреба, које мора и може задовољити само — цело свештенство, својомудруженом, скупљеном и ирибраном енагом. Н.пр. Назаренство је таква појава; катихетичка наставаје таква потреба, осим осталих.

Шта је рађено и урађено против Назаренства код нас ? Ништа, ама ништа, осим две три проповеди и расправпца неке вредне браће свештеника. Тек смо иочелп, да испитујемо где их и колико пх имамо на своме организму. Па п то како иде! Болест се шири, узима маха, прети разним последицама, а ми само уздишемо, плапшмо је се, ал' се не крећемо и не спремамо, да јој наоружани изађемо на мејдан. Оставили смо појединце, да се боре са том болешћу сваки у својој кући, на како њему и кући било. Место да смо сви иотегли, да се зло сузбије. Да, Назаренство је појава, која се не тиче само онога свештеника, учијој је парохији. Она се тиче целе цркве, јер прети њој целој; тиче се дакле и целога свештенства. А на који ће на-

НЕДБЉНИ ЛИСТ ЗА ЦРКВЕНО- НРОСВЕТНЕ И АВТОНОМНЕ ПОТРЕЕЕ