Srpski sion

С тр . 548.

„СРПСКИ СИОН."

Б р . 34.

СТЕЧАЈ. 1« 8-з Расписује се стечај па једно, смрћу упражњено учитељско место у Черевићу на срп. вероисп. школи. Родишља је плата 350 Фор., за ноФТорну школу 40 ф ., за школску послугу 20 ф ., 2 3 / 4 јутара пашњачке земл.е, на коју учитељ плаћа норез; 6 хвати дрва за грејање учитељеког стана и школе и слободап стан; од укона 50 и. Изабраном учитељу спадаће у дужност од скунштпне додел>ена му два разреда у законом нроппсаним предметима настављати, држати пофторну школу н при сваком богослунсељу у цркви појати. При избору имаће првенство они, који (;е буду општини лично предетавили и у цркви појали. Рок стечаја траје до 1. септембра т. г. Молбенице са нужпим прилозима имају се до означеног рока поднети нотписаном председништву. У ЧвЈЈевиЛу 2-ог августа 1893 год. Никола Ђорђевић г Јаока Савић учитељ и перовођа. председник кркв. општине. С Т Е Ч А Ј. 1« 2-3 Пошто гђца Ана Поповпћева, овдашња учптељица, од сдав. епарх. школ. Одбора потврђена иије, то се иа основу закл^учка овоместног црквено-школског одбора отвара стечај на једио учитељичко мвсто, с којим је скопчана плаћа од ЗСО фор., слободним станом од једне собе, шнајза, штале и велике баште а уз то још и зимски огрев т. ј. сламе колико треба за. школу и учитељичин стан. Изабрана учитељица предаваће у оним разредима, које јој овоместпи црквено-школски одбор додели; а уз гореозначену плаћу дужна ће бити и поФторну школу држати. Компетенткиње, које ово место заузети желе, имају своје молбенице са нужним документима до 5. (17). септембра о. г. цркв.ено-школском одбору поднети — ког ће се дана и избор обавити. Примећује се, да ће изабрана учитељица кроз једну годину дана у својству привремене учитељице служити а но томе од овомеетног црквено-школског одбора — ради потврде слав. епарх. школ. одбору ирепоручена бити. Из седнице црквено-гаколског одбора у Товаришеву, 4. (16.) јула 1893. држане. Црквено-школски одбор.

СТЕЧАЈ. 112 6-6 Ради нопуљсња упражљеног учитељског местп у Жвапди, распиеује се стечај. Плата је годшпља 360 Фор. а. вр., и 40 ф. а. вр. за поФторну школу; два хвата тврдих дрва, 5 Фор. а. вр. годишњег паушала; слободан здрав стан са две еобе, с кујиом. шпајзом, нггалом и пространом баштом ; од погреба где позван буде 50 новч. Компетовати могу само они, који су учптељску гаколу у Сомбору свршили. Рок је до 15. августа кад ће се и изборобавити. Молбенице имају дотичнн компетенти долепотпиеаном послати. Из ееднпце цркв. гаколског одбора, држане у Иванди 4. јула 1893. (где је и иошта). Ђурица Милованов, председник. Е. Но 528. ех 1893 /К. 867. 189 3—3 СТЕЧА Ј. На једно упражњепо стииепдијско место у заклади иок. Петра ВожиЛа од годишњпх 105 ф. овим се расписује стечај. Стеченици имају доказати: 1.) да су Срби нравосл. вере; 2.) да су сиромаганог стања; 3.) да су последњу школску годину с' врло добрим усиехом сврншли, и 4.) да су душевно и телесно потпуно здрави. Примећује, се,.. да у смислу основиог писма за питомце могу изабрани бити само они, који су пз тамишварске епархије, а међу овима, поред иначе једнаке квалиФикације, имају нрвенство они, који су у Араду, у месту рођења пок. завештатеља Петра Божнћа рођени. Молбенице имају се до 24. авгуета о. г. потписаној консисторијн поднети. Из конс. седнице, држане у Тамишвару 27. јулија 1893 год. Епарх. консисторија тамигаварска. Е Но 493. ех 1893/К. бр. 500. 140 3—3 С Т Е Ч А Ј. На иарохијско место у Нађлаку, са којим је поред свештеничке плате скопчано уживање нарох. сесије од 47 јутара и 963^ Фати ораће земл>е. Компетенти имају своје молбеипце нутем предпостављених својих власти до 15. септембра о. г. потнисаној консисторији поднети. Из консист. седнице, држане у Тамнхивару 27. јулија 1893 год. Епарх. консисторија тамишварска.

„Српски Сион" излази сваке недеље на целом табаку. Цена ну је: За Аустро-Угарску, Босну и Хорцеговину иа годину 4 фор., на но годнне 2 фор., а на четврт годтше 1 фор. За стране земље : на годину 5 фор. Из Србије прииа нретплату књижара В. Валожпћа у Београду. Појединп бројеви стају 10 новч. Претплата, огласи, стечајеви н рекламације шаљу се Српској Манастирској Штампарији а осталп рукописи уредништву „Српског Сиона" у Нови Сад. За огласе, објаве и стетајеве плаћа се 10 новч. од једног реда ситних сдова, а за жпг сваки пут ио 30 новч. — Неплаћена писма се не иримају. — Рукописи се не враћају. Издање и штампа: Срнске Манастирске Штампарије у Новом Саду.