Srpski sion

Б р . 42.

„СРПСКИ СИОН."

С тр . 075.

узроке и догађаје, којп су државне творевине ерпскога народа у краљевини и царевини Немаи.ића засули турским ропством и рушевинама. Књпга се дели на приступ, тринаест гчава и завргаетак. Почиње се прегледом главних епоха Балкаискога Полуострва у средњевековној историји; описује се но том малаксавање и слабосг Византијског Царства у почетку Х1А". века, и поступно јачање н ширење с једне стране Турскога Царства у Малој Азији, а с друге стране српске државе на Балканском Полуострву. За тим се прелази иа ночетак борбе међу мусломанским и хришћанским народностима о владу над Балканским Полуострвом, иа прелазак и настањење Турака на евронској страни и на оснивање и поступно шнрење турске владавине на Балканском Полуострву с узроцима који су тај појав потпомагали и олакшавали. Нарочит је поглед бачен на судбииу српске државе цара Стефана Душана после смрти цареве и на политичке правце, који су, после тога догађаја, на разним странама Душанова царетва завладали. Ширење турске владавине и оснивање новога мусломанског царства ка Балканском Полуострву обележено је у српској историји бојевима на Марици од 1371 и на Косову од 1389. Бој иа Марицп разрешен је у овој књизи еа свом могућном онширношћу по узроцима II последицама. Последнце боја на Косову и сриска нолитика у разним променама од боја на Косову до боја на Ангорн, разметрене су с иарочитом пажњом. Боју на Ангори (од 1402) и његовим иоследицама у српској

полптичкој историји поклоњена је такође велика нажња, н те еу последице оиисане у потпуној онширности Онде, где се у турску кориет свршавају последице боја на Ангорп, године 1413. с утврђењем султана Мехмеда на престолу у Дренонољу, унраво е новим и коначним утврђењем Туреке Царевине на Балканском Полуострву, евршава се и ова књига. јер. но сведочанству нотоње исторпје, тим догађајем једанпут за свагда нрестаје могућност како иравог васпостављења тако и даљег опстанка старе српске државе. Од тада је она моглајош само у обамирању животарити и напрезатп се без уснеха. Књигајезавршена ошптпм нрегледон главних узрока, који су тада допелн турску победу а хригаћански иораз на Балканском Полуострву. Књига лзноси 25 табака (близу 400 страна) на велпкој осмнни. н гатампана ,је на лепој хартијп. Цена јој је 3*50 динара у меким, а, 4 - 50 у тврдим корицама за Србију, а 3*50 круне у меким а 4 *50 у тврдим корицама за купце изван Србије. Главна рас-продаја за Београд п Србију поверена је трговипи Јевте М. Павловића и Компаније у кнез-Мпхаиловој улици. Та ће трговнна иродаватп књпге како с-вима осталим књижарама, тако п препродавцима. У Аустро-Угарској поверена је продаја кн.п жарницама браће Јовановића у Панчеву, Лове Карамата у Земуну, А]>се Пајевића у Новом Саду и Дионичке Тискаре у Загребу.

На знање! За огласе, објаве и стечајеве пла^а^е се од сада 6 новчића од једнога реда ситних слова а не нао до сада 10 новчиАа. Бројеви, ноји се пошљу нао доназ да је оглас изашао, слаАе се бесплатно. Администраи,ија „Срп. Сиона".

О ГЛ АС И.

Јавна дражба.

1-3

Дана 1. (13.) повембра у 10 сати пре подне о. г. продава&е се на јавној дражби у манастиру Беочину овогодишња шумска сеча која се састоји из 24. катастр. јутра. Лицитациони услови могу се сваки дан до дана лицитације у манастирској писарни видети. Пигаманлук је 500 фој>. У Манастиру Ђеочину 14. (20.) октобра 1893. УПРАВА манастира Беочина.

С Т Е Ч А Ј. 180 1-8 На упражњено учитељеко место у веронснонедној школи у Сри. Ст. Мартопу радн сталног попуњења отвара се стечај са нлатом од 400 ф. а. вр. у новцу, З 1 /, ланца ораће земље па коју учител. порез н друге пристојбе нлаћа, 4 ®ата тврдих дрва за огрев, сламе за школу по потреби, за перовођство 10 Фор. ав. вр., наушала 5 Фор.. од сваког погреба где позван буде 50 н. ? слободаи стан од две собе, кујне, штале и баште. Изабраном учитељу у дужност спада школском уредбом пронисане предмете предавати, у св. цркви за певницом појати, школску децу у црквеном појању обучавати и повторпу школу држати.

Ј