Srpski sion

Стр. 04.

Бр. 4.

умео дивно певати и појати. Оеобито је вешто знао појати неке напге црквене стпхире, ирмосе п причасна. 1Бегово појаве у цркви морало је свакога пријатно занети и очарати. Нека је вечан спомен врлом Душану Јорговићу! — (-ј- Душан Папи!) богослрв, преминуо је 17. (29.) декембра 1892. у Жабљу у 20-ој години мла1>аног жив ота свога. Покојник је сии честитог проте жабаљског МилоЈиа Папића. Пок. Душан свршио је гимназију у Новом Саду, где је и испит зрелости положио. Хтео се одати овештеничкои позиву, теје почео у Карловцима учити богословске науке. Због болести морао је још пролетос богословију напустити и доћи к својим родитељима у Жабаљ, где је након дужег боловања и преминуо. Покојник беше веома даровит младић, који је много обећавао. Особита је дара иоказивао за певање и музику, те је био коровођа у гимназији, а за тим и у богословији. Беше добре и благе нарави, те су га другови јако волели и поштовали. У њему су црква и народ изгубили вољна и одушевљена радника, а уцвељени родитељи дику и узданицу своју. Покојник је сахрањен 19. (31.) дек. нр. г. уз велико саучешће народа. А над гробом опростио се с њим у лепом говору М'ита Пејић, учитељ госпођиначки.

Нека је вечна успомена прерано преминулом нокојнику!

Молба високопречасној гоеподи окружним протопресвитерима. Од општег је интереса, да се сазна у колико смо ее у нрошлој години бројно унапредили или уназадили; како гдеи у којим крајевима. За то најуљудније молимо сву виспреч. г.г. окружне нротоиресвитере, да нам изволе саонштити, колико је у којој парохији њихових протонреевитерата, рођених и умрлих у г. 1893; колико мушких, а колико женских? Тако ието, да нам изволе саоиштити и број ирелаза неиравославних у православну веру. Пошто општи интерес. наш захтева, да се то сазна, надамо се, да ће нам се виспреч. господа овој молби одазвати Уредништво „Српског Сиопа".

Исправак. У 3. броју овога листа, у чланку: „Не можемо оЛутати 1 ', на стр. 41., на другом ступцу а у 5-ом реду од оздо, треба да изостане реч не, која се сл) г чајно и неумесно увукла.

ОГЛАСИ.

ЈАБНА ДРАЖБА. 3 ■-» Сриска православна црквена општина у Угриновци издаваће цркв. општинско земљиште ,Кут" у износу од 112 јутара дне 10. (22). Фебруара 1894 у 10 сати пре подне на јавној дражби као иашњак под закуи. Ближи услови могу се сазнати на лицу места. Из седнице срп. православне црквене општине, држане у Угриновци 19. децембра 1893. председник | Драгојло Шаић по Петровићу, СТЕЧА Ј. На српској основној верозаконској школи у Иванди, упражњено је место учитеља, са којим је скопчана илата у готовом новцу 400 Фор. а. вр. и два Фата тврдих дрва за своју потребу, 5 Фор годишњи наушал, где буде иозват од ногреба 50 нов., слободан стан са две собе, кујном и шпајзом, шталом и плодоносном баштом. Учитељу ће у дужност спадати у школи законом прогшсане иредмете предавати, у цркви

појати, обуку у црквеном иојању предавати. На то место могу се тражити који су сомборску препарандију свршили, и испит из мађарског језика иоложили. Молиоци имају своје молбенице поднети до 30. јануара 1894. г., када ће се избор обавити. У Иванди (торонталска жупанија). Из седнице цркв. школ. одбора. Иса Милован, Ђурица Милованов, перовођа. црквени председник. С Т Е Ч А Ј. 5 1 — з Расписује се стечпј за учитељицу у Бегечу. Дужности су јој, да ио „Уредби школскојради у 1. и II. разр. мешовите школе, а плата је 300 ф . за редовну, 40 ф . за поФторну школу, 5 ф . за писаћи ирибор, 2 хв. тврдих дрва, сламе за огрев колико треба, слободан стан са бапггом и једна башта ван села. Рок стечају до 6. Фебр. по ст. к. о. г. У Бегечу, (Бачка) 16. јан. 1894. г 1.>. Михајловић, Тоша Мутибарић, перовођа. председник.

„Српоки Сион" излази сваке недеље на целом табаку. Цена му је: За Аустро-Угарску, Босну и Херцеговину на годину 4 фор., на ио године 2 фор., а на четврт године 1 фор. За стране земље : на годину 5 фор. Из Србије прима претплату књижара В. Валожића у Београду. Поједини бројеви стају 10 новч. Претплата, огласи, стечајеви и рекламације шаљу се Српској Манастирокој Штампарији а остали рукописи уредништву „Српског Сиона" у Нови Сад. За огласе, објаве и стечајеве плаћа се 6 новч. од једног реда ситних слова, а за жиг сваки пут по 30 новч. — Неплаћена писма се не примају. — Рукописи се не враћају.

Издање и штампа: Српске Манастирске Штамнарије у Новом Саду.