Srpski sion

С тр. 128.

В р. 8.

0ГЈ1АС. Српска ггравоолавпа црквено-школска општина у Ст. Паланци (В. В. ш.) намерава своју ■аорту гвожђем оградити. С тога раснисује овим лицитацију иа мањак, која ће се 6, (18.) марта о. г. у 2 сата после подне у општинској нисарници одржати. Искличне су цене: а.) Браварски носао . . 2520 ®ор. б.) Зидарски иосао . . 667 „ 32 н. Лицитанти су дужни пре лицитације 1()°/ 0 у готовини као пишманлук иотписаноме положити. Услови се могу сваки дан у црквеној писарпици видети. У Ст. Паланци , 14. (26.) Фебруара 1894. Председник цркв. шк. општине: ЈХука Шијаков. Константин Јанковић, перовођа. ОГЛАС. 24 1-2 Српска православна црквена општина у Војки продаваће путем јавне дражбе 10. (22.) марта т. г. своју кућу под бр. 151 у селу, која је сазидана од доброг материјала, и која се састоји из 2 иростране собе, једневелике и друге мале кухиње, пространог дворишта и врта, једне суваче, хамбара и других стаја. Ближа извепЉа даје Председништво. Бр. 14./Е. К. 34. ех 1894. СТЕЧАЈ. 9 з-з Овиј ем се расписује стечај на аарохију 1. разреда у БунгЉу, протонресвитерата Кореничкога. Интеркалара нема. Рок пријавама до 17. (29.) марта о. г. Из сједнице Еиарх. Консисторије, дрнгане у Плошком, 20. јануара 1894. Михаило с. р. Епископ горњо-карловачки. С Т Е Ч А Ј. 8 з-з На ново устаповл>ено место уиравитеља православних, вероисиоведних, срнско-народних основних школа земунских. Са тим местом скопчана је годишн.а плата од 800 Фор. и станарина 200 Форината а. вр. Горе иоменутом управител.у спада у дужност: 1.) У смислу 128 §. „Уредбе" за ерпеконародне школе, да уиравл>а свима унутарњим

одношајима овомесних српских основних школа. 2.) Да у случају болести или одсутности ког учитеља или учитељице, замењује исте у раду њиховом у школи. 3.) Да мушку и женску децу овомесних српских школа, у за то одређеним часовима, ноучава нотном појању и певању, у обиму, како то месни школски одбор, споразумно са истим, установи, а свршетком сваке школске године одржаће се и из тог предмета закључни годишњи испит. 4.) Да у свето - богородичној цркви земунској, као појац, редовно поји на свима богослужењима, за левом певницом. На поменуто место, за управисеља школског, могу комнетовати Срби учитељи, који непрекидно учитељују већ најмање десет година дана са врло добрим успехом и који су уједно вешти у ноталном знању и у свирању. Молбенице нека се до 13. (25.) марта 1894. године, пошаљу председништву школског одбора, срнских вероисповедних школа земунских. Из седнице месног школског одбора српских вероиоповедних школа земунских, држане у Земуну, 21. јануара (2. Фебруара) 1894. годипе. Школски одбор. С Т Е Ч А Ј. 18 х-з Усљед решења славног епарх. школ. одбора у Темишвару од 16. (28.) децембра 1893. год. Е. 609. 622./ЕП10. 452. ех 1893. отвара се овим стечај за привременог учитеља I. и II. разреда у новоотвореној српско ■ православној вероисноведној мешовитој Фртаљној школи у тако зваиом „Павлишком" крају у Мелепци. Плата је у готовом 500 Фор. а. вр. годишње, слободан стан са две собе, кујном, баштом и двориштем. Учитељ ће бити дужан све школском уредбом и дисциилинарним правилима прогшсане дужности како у школи и цркви, тако и ван исте тачно врпшти. Црквено-школска општина задржава себи право по потреби истога и у другу коју школу у месту иреместити. Рок је стечају 1. априла т. I'.; молбенице ваља слати српској православној црквено-школској ошптини у Меелнци. Из седнице привременОг управног црквеношколског одбора, држане у МелеНци. 5. Фебруара 1894. Милан Теодоровић предеедник.

„Српски Сион" излази сваке недеље на целом табаку. Цена му је: За Аустро-Угарску, Босну и Хер цетовину на годииу 4 фор., на по године 2 фор.. а иа четврт годПне 1 фор. За стране зежље : на годину' 5 фор. Из Србије нрима иретилату књижара В. Валожића у Београду. Поједини бројеви стају 10 новч. Претплата, огласи, стечајеви и рекламације гааљу се Српској Манастирској Штампарији а остали рукописи уредништву „Српског Сиона" у Нови Сад. За огласе, објаве н стечајеве илаћа се 6 новч. од једног реда ситних слова, а за жиг сваки пут но 30 новч. —- Неилаћена нисма се не примају. — Рукоииси се не враћају. Нздање и штампа: Српске Манастирске Штампарије у Новом Саду.