Srpski sion

СТР. 178.

„СРПСКИ СИОН."

ВР. 12.

верности у руке Његовог Величанства иавршено бити може.

По себи се разуме, да посвећење новога Епископа, тек ио положеној присеги Примите Преузвишености Ваша уверење мога одличног поштоваља. У Будимшешти, 21. марта 1894. Гроф Чаки, с. р. Његовој Преузвишености господину Георгију Бранковићу, Његовог Величанства правом тајном саветнику, карловачком грчко-источном Митрополиту и српском Патријарху, и т. д.

НЕЗВАНИЧНИ Д ЕО.

ГЕРШЛН изабрани и потврђени Гврлап ОтшчиИ, патријаршијеки протосииђел, изабрани и нревишње потврђеии Епискои Вачки, рођен је у Слабињи, у бившој Ванској војеиој Крајини, 8. августа 1857. од родитеља: Марка и СоФије. Отап му је био нарох у Слабињи, а доцније окружни протоиресвитер у Војнићу, где је као такав 26 годИна служио и годин.е 1890. иреминуо. Нови Епископ Вачки Герман свршио је основне школе у Војнићу, гимиазију у Загребу и Иовом Саду, где је год. 1877. и испит зрелости положио. ГТосле свршених гимназијских наука слушао је две и по године права у Вечу, где је и као једногодишњи добровољац војничкој дужности задовољио, пошто је пре/гходно четири месеца у окупацији Босне одслужио. Године 1880. дошао је у Карловце, где је четири годипе богословске науке слугаао и свршио. После свршених богословских наука постави га тадањи Патријарх Герман Анђелић год. 1884. за катихету у српској великој гимназији карловачкој. У том својству служио је до године 1890. а уједно је од год. 1889. био и проФесором богословије, у којој је служио до год. 1891. У монашки чии ступио је год. 1888. као пострижник манастира Кувеждина, у ком га је игуман АмФилохије Јеремић ностригао. Влаженопочивши Патријарх Герман ру-

0ПШТ1 епископ бачке епархије. коположио га је за јерођакоиа 24. априла 1888. и одредио га, да поред своје проФесорске службе врши и дужности нодбележника архидијецезалие коисисторије. Адмииистрација Епископа Василијана затекла је Германа Оначића као дворскога јерођакона и гимназијског катихету. Год. 1890. разреши га номенутИ администратор од службе катихетске и постави за консисторијалног бележника уз вршење дужности проФесора богословије. Кад је год. 1890. Његова Светост, садањи Патријарх и митрополит Георгије стунио на патријаршијски престо, био је Герман Оиачић јерођаконом, но не за дуго, јер је исте године 13. децембра произве ден за протођакона, а године 1891. 6. октобра за архиђакона, На Вожић исте године рукоположен је за симђела а 6. октобра 1892. за протосипђела, м за цело то време вршио је дулчпости консисторијалног бележника и актуара патроната гимназије карловачке. У том положају био је уједно члаиом испитиог поверенства за стечајии испит парохијских кандидата у архидијецези, и библиотекаром патријаршијске књижнице. Сва звања и све поверене му дужности вршио је Герман Опачић тачно, савесно и са ваиредном вештином, марљивошћу и љубављу. У сваком иослу руководило га је правдољубље и поштено вршење предузетог задатка.