Srpski sion

В р . 19.

„СРПСКИ СИОН."

С тр . 303.

На посао, да покажемо, колико љубимо школу евоју ! = (Његова Светоот патријарх Георгије) примио је миогобројне брвојавне честитке и захвалности поводом свога говора у великашкој кући, к новодом аностолског ревновања. целог високопреосвештеног Енископата. Између осталих је брзојавна честитка и фијуманске, срп. правосл. црквене општине; а многе су са потписима до стотине имена. — (27. април 1894. у Карловцима.) Пишу нам из Карловаца: „Данас у пола 10 сати велико звоно на саборпој цркви огласило је, да ће и Српски Сион да прославп тужну успоменз г снаљивања моштију првог српског архиеппскопа и нрвосветитеља св. Саве, — познвајући пас на св. литургпјт, да се у храму божјем помолимо сенп св. архпепископа, да и&одатајствује у Свевишњега снаге нашем народу да би у овим мутним и мучним данима сретно пребродио непогоде које вери и народности његовој са свију страна грозе. У саборној цркви одслужена је св. литургија; а чинодјејствоваху: Ст. Чобаиић прота карловачкп, Ђорђе Поповић и Василије Коистантнновић нароси карловачки, Јован Живковић ирофесор богословије и Сергије Попић патријарашки економ. 0 нричасном протојереј Јов. Втчковић ректор богословпје у дирљивом говору разложио је историјску важност данашњег дана, износећи узвишенн рад св. архииастира и ниску обест турску као новод данашње прославе, п иашу равнодушност нрема цркви и растројство у народу, као узрок садањс нашенародносне и верске тегобе, а подстрекавајући омладпну, да нпгда не заборави рад, мисао и заслуге св. Саве, него да свом душом пригрли веру и на-

родпост своју. На литургији били су слушаоцп богословије и гимназије и ученицн основних школа. са својим иаставницима; заступљена је била и политична општина. Толико се, ето, ми одужисмо успомени св. Саве за неуморне труде његове! Но огрешио бпх се, ако бих прећутао, да на тој црквеној н народној прослави ни једним чланом својим није била застуаљена сржка православна црквена општина, која би требала са председииком својим на челу, да је главии иокретач те светковине, или да су догали бар из дужности као Срби — као иравославни, на богослужење. Не знам, из којих се разлога ни богословско књижевно друштво „Слога" није нотрудило, да се, на свој начин, одужи светој усиомени творца и утемељача сриске цркве и књижевности." С. — (Произведени за протојереје.) Његова Светост тгреузвишени Господин Патријарх Георгије благоизволео је 2. маја о. г. произвести за протојереја г. нароха ађанског Јована ПавловиЛа; а 4. маја о. г. уредника овога лисга и нароха бачиначког г. Јована ЈеремиИа.

Нашим претплатницима. Како смо већ далеко у II. четврти годишњој а многи претплатпици онога листа пису послали иретплату ни за лањску годипу а још више их је који ове године иису илатили иа I и II четврт, то смо слободни овим ггутем позвати све своје претплатнпке, да својој дужности одговоре, ипаче ћемо бити принуђени, да им обуставимо лист. У Новом Саду, 6. маја 1894. Администрација „Српског Сиона".

О ГА АСИ.

ЈАВНА ДГАЖБА. б7 Усл.ед налога славпог Архидијецезалног Админиетративног Одбора у Карловци од 11. (23.) октобра 1893 А. 0. 529/330 ех 1893. расписује се дражба на мањак за оправку овоместне цркве и порте на дан 26. маја (7. јуна) 1894. у 2 сата после нодне. Трошак по прорачуну износи 2099 ф . 20 н. Лицитанти су дужни положити 10°/ 0 у име пишманлука. Ближи увјети могу се сазнати код потписанога. Из седнице црквеног одбора српске православпе црквене оиштине, обдржаване у Угриновци 1. (13.) маја 1894. Драгојло Шаић председник.

Број 7 С Т Е Ч А Ј. 58 1-3 Долепотписана српека иравосл. црквено-школска општина потребује једног учитеља за 111. разредну основну школу, уз годишњу плату од 300 Фор. ав. вр. а од црквене касе 100 Фор. за пероводство; стан, огрјев и башчу. Дотични има доказати, да је Србин православне вјере, да је свршио коју српску препарандију, те задњу годину службовања где је провео. Свједоџбе и молбенице имају се послати до 1. јунија ове године. Срнско-православна црквево-школска ошнтина ПурачмЛ, 29. априла 1894 код Д. Тузле. Деспотовић предсједник.