Srpski sion

НЕДШИ ЛИСТ ЗА ДРКВЕНО - ПРОСВЕТНЕ И АВТОНОШНЕ ПОТРЕБЕ

СРПСКЕ ПРАВОСЛАВНЕ МИТРОПОЛИЈЕ КАРЛОВАЧКЕ. СА ВДАГОСЛОВОМ СВЕТОГ СИНОДА. власник: * утбдници: Њ. Светоет Српеки Патријарх Георгије. Протојереј Јован Јеремић и Сава Петровић. У Новом Саду у недељу 31. јула 1894.

Мати Хриш&анка у религиозном, поро; ажност хришћанског материнског позива је велика, његов утицај на културни и морални развитак је од замашних последица, о којој истини јасно говори историја светска са својим еиохалним и врло значајним појавама. У колико мати хришћанка савесније и родољубивије буде вршила узвишени позив свој, у колико више буде радила на украшавању унутарњег склопа душевног организма, у коме треба свака мати да подигне велелеини храм хришћанске науке и врлина, који ће богато просипати топле и животворне зраке на просветни и морални развитак народа свог и тиме га приуготовити за небесну непропадљиву славу, за вечни живот и вечну будућност; у толико више ће се просипати благослов божји, који на свима делима људским почивати мора, у толико ће више народ бити напреднији и сретнији.

[чном, друштвеном и народном жиБоту, Хришћанска начела јесу сјајне степенице, којима се народи узвишавају до савршенијег живота; котва су нашег спасења; станац камен наше будућности. Вера Христова је извор, из којега извире новији, свежији, здравији и напреднији живот свима народима. Црква Христова је најславнија и највећа учитељица народног спаса; наука Христова је тумач оних врлина, без којих народу опстанка не може бити; мисли и истине еванђелске су битне основице човечијег, народног и државног живота и развитка; и што дубља корена буду ухватила у срцима људским, 'тим ће здравија и снажнија бити клица васколиког напретка човечијег друштва. Па у тој узвишеној мисији, коју хришћанска црква, посретством својих божијих служитеља, врши, зар да не заузима одлично место мати, која по положају своме, по природи и урођеним способностима, треба да буде стожер