Srpski sion

недшш лист за дрквено - просветне и автономне потребе СРПСКЕ ПРАВОСЛАВНЕ МИТРОПОЛИЈЕ КАРЛОВАЧКЕ. СА ВЛАГОСЛОВОМ СВЕТОГ СИНОДА. —* уредници: Протојереј Јован Јеремић и Сава Петровић.

власник: Њ. Светоет Српеки Патријарх Георгије.

У Новом Саду у недељу 11. сбћтембра 1894.

крсно знамење:

рсно знамење Је онаЈ знак часнога крста, што га православни хришћанин ставља на своје тело оном приликом кад се ирекрсти. Православни хришћанин ставља на себе знак часнога крста десном руком и то тако, да испружена прва три прста десне руке на врховима састави уједно, да врхови буду међу собом равни, а друга два прста исте руке сложено положи на, длан; овако уједно састављена прва три прста десне ставља на чело и каже: „Ео и / иа СЗца"; затим за оно време док преноси прва три прсга десне руке са чела на, средину тела изговара: „и Окша"; после тога за оно време док преноси прва три прста десне руке с десне стране ггрсију близу рамена изговара : „и стагш Д^а"; а кад се овако прекрстио рекне: „Длшмћ".

(Правосл. испов. вере катол. и ап. дркве ист. 51 пит.) Прва три прста десне руке, која су на врховима састављена, означују три лида Божја у св. Тројици: Бога Оца, Бога Оина, и Бога Духа светога у једном суштаству, по речима св. Писма: трТе гВтв, скид'ктмстк810ф1и на нскеси, Оцх, (глоко, и о туи : и сТи три едино с8тк (I. Јов. У. 7.); прва три прста десне руке зато треба тако саставити, да врхови буду међу собом равни, јер су и три лица Божја равна по божанственом достојанству свом, тако да ни једно од н>их није веће или мање, старијв или млађе; нити се једно лице од другога разликује осим личних својстава, попгго је Отац исто тако истинити Бог, као што је Оин и Дух св. истинити Бог; но притом тако, да,

* Овај чланак напиоао је писац поводом излагања о начину „како, се ваља прекрстити", издоженог у књизи „Иреа настава у вери " од Николе Тз. ВукиИевиИа (стр. 4). Треба прочитати обоје и видиће се и зашто је написао. Ур.