Srpski sion

С тр. 736.

ХЧРПСКИ СИОН."

Вр. 46.

С Т Е Ч А Ј. "7 2-3 Овим се отвара стечај за учитељицу на шесторазредној женској вероисповедној школи у Турској Кањижи. Плата је у готовом новцу 850 Фор. а. вр. и 50 Фор. а. вр. у име стана, — све дотле док стап у нарави добила неби. Изабрана учитељица дужна је на основу закона одређене предмете деци предавати као и ручни рад, и с децом св. богослужеље похађати. Оспособљене учитељице, које желе ово место заузети, имају своје молбенице са нужним сведочбама снабдевене до 11. (23.) децембра о. г. овоместном школ. одбору поднети, — пошто ће се тог истог дана и избор обавити. Изабрана учитељица дужна ће бити своје звање 1-вог јануара 1895 год. наступити, — од ког ће дана и плату почети уживати. У Турској Кањижи, 1. (13.) новембра 1894 г. Ђура Иинчић Наја Димитријевић перовођа и учжтељ. предоедник. Бр. Шк. 0. 68. 1894. С Т Е Ч А Ј. 180 Како је учитељ Милан Кириловић преминуо, отвара се стечај на једно место сраског народног учитеља у Старом Бечеју.

Илата овога учитеља биће годишње 500 ф. а. вр ; за стапарипу 150 ф. или -— евентуално — слободан стан, ако га опгптина буде имала иа расноложењу; за свој и школски огрев 52 ф . 50 н.; у име ппсолске послуге 40 ф , за паушал 12 ф . 60 п. и за предавање у поФторној школи — кад буде на р.еду -- 50 ф . а. вр. Дужност је овог учитеља, да предаје све законом проиисане предмете у оној школи и разредима, који му буду доделЈвни; а осим тога, да. и у цркви за певницом но реду поји. Рок стечају излази 15. (27.) децембра о. г. за кључно. Молиоци треба да имају у сваком погледу закониту квалиФикацију, те да у смислу министарске наредбе од г. 1885. сведоџбом докажу, да су оспособљени и за иредавање мађарског језика. Молбу са сведоџбама ваља послати нредседништву месног школског одбора. Из седнице школског одбора српске православне цркв. општине у Старом Ђечеју 2. (14.) новембра 1894. Јован Михајловић Мита Радановић перовођа. потпредседник шк. одбора.

ЛЖВНИЦА ЗВОН А И МЕТА ЛА! АНТОНА НОВОТНИЈА У ТЕМИШВАРУ, ФАБРИЦИ 1 Ш 1 препоручује се — оа гаранцијом на више година — за израду = I нових звона и за преливање нукнутих звона у свакој вели- \ н чини, као и за целокупно хармонично удешено звоњење, про- ј I виђено са круном од кованог гвожђа, тако удешеном, да се = | звона по вољи и лако могу кретати, ако би се наједном ме- ј \ сту излупало, чиме се звона сачувају да не пукну. . = Особито препоручујем од мене изнађена и много пута 1 одликована = патентирана са отвореним одушкама прови^ена звона, I која имају дуготрајнији, снажнији и дубљи звук, исго звона по старој сиетемк јј прављена, тако, да се овако једно натентирано звоно од 200 килограма изједначује = са звуком других ио старој системи ливених звона од 260 килограма. = Даље препоручујем козе за звона од ковапог гвожђа, у торон.у слободпо стој,еће; [ звона или шоље за оатове од метала; прављеве старих звона са крунама од кованога \ ГВОЖ ^а. — Звона у тежини од 300 килогр. на ниже има увек готових на стоваршпту. | 198 21 - 20 Илустроваии ценовници и прорачук!" трошк« бесплатно и Франко :

„Српски Сион" излази сваке недеље на целом табаку. Деиа му је: За Аустро-Угарску, Восну и Херцеговину на годину 4 фор., на но годпне 2 фор.. а на четврт године 1 фор. За странк земље : на годину 5 фор. Из Србије прима иретилату књижара В. Валожића у Веограду. Поједини бројевп стају 10 новч. Претплата, огласи, стечајеви и рекламације шаљу се Српској Манастирској Штампарцји а остали рукошгси уредништву „Српског Сиона" у Нови Сад. За огласе, објаве и стечајеве плаћа се 6 новч. од једног реда ситних слова, а за жиг сваки пут по 30 новч. —■ Неплаћена писма се не примају. — Рукоппси се не враћају Издање и штампа: Сриске Манаетирске Штамиарије у Новом Саду.