Srpski sion

НЕДБЉНИ ЛИСТ ЗА ЦРКВБНО - ПРОСВЕТНЕ И АВТОНОШНЕ ПОТРЕБЕ

српскб: православне митропојшје карловачке. СА ВЛАГОСЛОВОМ СВЕТОГ СИНОДА власник : * урЕдниди: Њ. Светост Српеки Патријарх Георгије. Протојереј Јован Јеремић и Сава Петровић. У Новом Саду у недељу 13. новембра 1894.

СВЕТИ АИОСТОЛ ЈУДА И ЊБГОВА САБОРНА ПОСЛАНИЦА.

Свети аиостол Јуда назива се још Тадијом и Левијом. У еванђелској историји не налази се о њему никаквих нодробнијих извешћа; него дрквена нредање сачувало је о Апостолу Јуди следеће податке: Беше брат апостола Јакова и св. Симеона — епископа јерусалимских; рођен је од Клеопе, брата Јосифа, обручника Богоматере* ио чему се и назива: братом или сродником Исусовим; до призива у апостолску службу занимаше се земљорадњом После вазнесења Господњег аиостол Јуда про поведаше науку Христову већим делом у данашњој Турској Азији, делом у Персији, а делом и по Еавкаским пределима, близу горе Арарата, на којој је, по сведоџби неких древнпх писаца, увенчан и мученичким венпем, * По другом првдању, беше он син самог Јоси -Фа обручника, од и])ве му жене. Спомен му елави црква 19. јуна.

апостолске службе најзнаменитије је његово посланство Авгару Едеском. Ево како тај дирљиви и знаменити догађај од речи до речи описује Евсевпје у својој историји: „Божанственост Господа и Спаса нашег Исуса Христа, која се прославља међу свима људима због своје чудотворне силе, привлачила је к' њему људе, којима се ни броја не зна; људе из даљних места и крајева, људе тешким болестима стегнуте, који му притицаше у тој на. 1,п. да 1)0 се онростити својих болести. С тога је и цар Авгар, владалац с оне стране Ефрата, тешко боловавши, а без помоћи у људи, чим је чуо за име и чуда Исусова, за која сведочише сви једним устима, оног часа отправио свога слугу с писмом, у ком се моли Спасу, да би га исцелио. Спас му тада не учини по молби, него му отиоручи с' уверењем, да ће му послати једнога од својих ученика,