Srpski sion

С тр . 768.

,СРПСКИ СИОН."

Б р . 48.

АсЈ бр. К. 820/596. ех 1894. С Т Е Ч А Ј. 186 2-3 Раснисује се стечај на упражњену парохију у Оурдуку. Интеркалара има. Компетенти имају своје ваљано устројене молбенице нутем предпостављених власти овој консиеторији најдаље до 6. (18.) децембра 1894. поднети. Из седнице архидијецезалне консисторије, држане у Карловци, 11. (23.) новембра 1894. Архидијецезална консисторија. 0 Г Л А С. 188^2^3 Сртка звоиоливница Ћорђа ил. Боте Синова у Вршцу узима себи част до знања свима славним срп. цркв. општинама ставити, да ће своју већ од 200 година постојећу радњу ( звонојшвницу) од нове године 1895. проширити и увеличати тако, да ће се свака наруџбина звона у најкраћем току времена моћи извршити. С' особитим поштовањем 'Борђа ил Боте Синови звонодивди. Е. 885. I. 197. Е Д И К Т. I 00 1-» Максим Златић житељ негда белоцрквански овим се иозива, да пребивалиште своје у року од 90 дана духовном суду овом пријави, пошто ће се у противном случају брачна парница, коју жена његова Драга Златић рођ. Путник отпочети кани, и без њега решити. Из седгшце епарх. консисторије у Иршцу 14. (26.) новембра 1894 држане. Еиархијска консисторија вршачка. С Т Е Ч А Ј. 191 1-з Расписује се стечај на једно место учитељице са годишњом платом од 500 ф ., 100 ф . у име иакнаде за пашњак, слободним станом или 200 ф. у име станарине, најпосле 169 ф . у име огрева, послуге и канцеларијски прибора. Изабрана учитељица имаће да предаје осим школском уредбом прописане предмете по потреби и женски ручни рад у разредима, које јој школски одбор определио буде.

Компетенткиње нека изволе најдуже до 31 ог децембра 1894. г. по ст. к. своје добро и потпуио снабдевене молбенице долепотписаном председништву ноднети. Из седнице шк. одбора држане у Сентомашу, 18-ог новембра 1894 г. Др. Момир Иавловић председник шк. одбора.

С Т Ј Е Ч А Ј. 192 1 -3 Овим се отвара стјечај још на непонуњено учитељско мјесто при српско-православној вјероисповедној школи у Доњем-Вакуфу. Плата мјесечна 50 ®ор. а. вр. словом недесет Форинти, које ће у нанред примати своју мјесечну плату; с тим још огријев у нарави и стан. Дужност му је све школске прописе и предмете дјеци предавати; ноучавати их црквеном појању и с истим у неђељне и нразничне дане у цркву долазити и десну пјевницу држати; осим тог перовођство у оиштини имати. Компетенти треба да докажу, да су Срби нравославне вјере, да су свршили коју српску нрепарандију или богословију. Првенство ће имати они, који су коју годину учитељевали. Молбенице с добро инструираним свједоџбама треба слати преко ове српско-иравославие црквено-школске општине, која ће и избор учннити. — Оног пак који се прими учитељске дужности, права је задаћа дати обавезу, да ће од иочетка школе па све до с.вршетка школске године 1895 учитељску службу на истој школи непрекидно вршити. — Обвезу са свједочбама треба слати иотиисатој оиштини у напред. Из сједнице српско-нравославне црквено-птколске опгатине, у Доњем-Вакуфу, 20. новембра 1894 год. Подпредсј едник: Предсј едник: Ристо Катић Лован С. Обрадовић

парох.

Чланови:

Тоде Ивица Ристо Баворчић

Благајник: Гавро Калаба

„Српски Сион" излази сваке недел.е на целом табаку, Цена му је: За Аустро-Угарску, Босну и Херцеговнну на годину 4 фор., на по године 2 фор., а на четврт године 1 фор. За стрдне земље : на годину 5 фор. Из Србије прима претплату књижара В. Валожића у Веограду. Поједини бројеви стају 10 новч.

Претплата, огласи, стечајеви и рекламације нгаљу се Српској Манастирској Штампарији а остали рукоииси уредништву „Српског Сиона" у Нови Сад. За огласе, објаве и стечајеве плаћа се 6 новч. од једног реда ситних слова, а за жиг сваки пут по 30 новч. — Неплаћена писма се не пршају. — Рукописн се не враћају-

Издање и штампа: Срнске Манастирске Штампарије у Новом Саду.