Srpski sion

Стр. 428

,СРПСКИ СИОН.'

В р . 25.

нетената не бн Гшло, имаће дотични постављени за годину дана положити исиит за нроФесорско оснособљење. Оснос-обљени проФесори 1>е се у смис.гу школске уредбе сматрати за две годнне дана службовања као привремено иоставл.ени, а сунленти се у онће постављају у привр својству. Молбенице своје, којима се нмају приложпти: крштено писмо, свсдочанство о проФесорском оснособљен.у односно о свршсиим наукама, сведоџба о досадањем службовању и најпосле свсдоџбе о ре игиозно-моралном и нолитичном повсдењу — ваља да! комнетеити ноднесу потписаном председпиштву најдал.е до 19. (31.) јула 1895. У Карлонцима 20. јуна (2. јула) 1895. год. Председпиштво срп. прав. нар.-шкодског савета

С Т Е Ч А Ј. 97 !- 3 Ради сталиог нонуњења учитељског места на овдашн.ој срнској основној школи но (8Миб<|ио) раснисује се овим стечај до 15. августа 1895. Плата је годишња у готовом нокцу 400 ф. као иеровођа школ. одбора има 20 ф . за 4 хвата дрва 40 ф . а у натури годишп.е 20 иожунаца жпта/слободап стан од 2 собе, кухип.е, коморе. подрума, у дворишту штала са бупаром и просграном баштом.

Од славног епарх школ. одбора наименованн учитељ нмаће школ. урсдбом прописане нредмстс у школи децн предавати и појању малом п всликом хармоничном децу учити, при сваком богослужењу у цркви па десној страни п у часпи пост средом и петком на пређе освећепој служби појати. Првепство имају еомборски прпнравници који су нспит из мађарског језика положили, којп сс општини лично пријаве и у један дан од назиачених празника т. ј. 20. 23. јулаилиб 15. ак!-уста у цркви иоје. Из седнпце школ. одбооа у Фенлаку јуна 1895. држане. Школски Одбор. Једина српска фабрка свештеничких шешица и ћвлепуша. "Ш За гг. свештенике препоручујем врло финих и добрих шешира и ћелепуша, сонственог ®абриката — са најсолиднпјим цепама. Послуга брза и тачна. Поруке са стране такоћер обавл.ам и шаљем са платом у наточ (Хасћпаћте) поред моје гаранције При наруџбини довољно је пазначитп меру око главе. Молећи за многобројну носету, јесам Са одличпим поштовап.ем Петар Маркуш, шеширџија пређе А. Јекић и 1Т. Маркуша •2— 52 Нови Сад Гглавна пнјаца).

I ЛИВНИЦА ЗВОИА И МЕТАЛАЈ АНТОКА ИОВОТНИЈА | У ТЕМИШВАРУ, ФАБРИЦИ И ј препоручује ее — са гаранцијом на више година — за израду I ј новнх звона и за прсливање пукнутих звона у свакој вели- I | чинп, као и за целокупно хармоннчно удсшено звоњење, про- | \ внђено са круном од кованог гвожђа, тако удешепом, да се ј I звона но вољи и лако могу кретати, ако би се наједном ме- ; [ сту излуиало, чиме се звоиа сачувају да не пукну т . ј ! Особито препоручујем од мене изнађена и много пута ; одликовапа патентирана са отвореннм одушкама прови^ена звона, | која имају дуготрајпији, снажнији и дубл.и звук, нсго звона по старој систсмн ; прављена, тако, да се овако једно патентирапо звоно од 200 килограма изједпачује ; са звуком других по старој системи ливених звона од 260 кплограма. Дал>е препоручујем козе за звона од ковапог гвожђа, у торон.у слободпо стојсће; ј звона или шоље за сатове од метала; прављеае отарих звона са крунама од кованога ; ГВ0Ж|а. — Звоиа у тежини од 300 килогр. на нпже има уиск готопих на стопарпшту. [., , 28 7- 26 Илустровани ценовници и прорачуни трошн;; бесплатно и франно. : \

„Српски Сион" излази сваке недеље на целом табаку. П/ша иу јс: 3.1 Аустро-Угарску, Босну и Херцеговнну на годину 4 фор., на но године 2 фор.. а на чегврт годнне 1 фор. За стране зелље : на годнну 5 фор. Из Србије нрима нретнлату књнжара 15. Валожића у Веограду. Поједшш бројеви стају 10 новч. Претплата, оглаои, стечајеви и рекламације шаљу се Администрацији а осталн рукониси уредништву „Српског Сиона" у Карловце. За огласе, објаве и стечајеве плаћа се 0 новч. од једног реда ситаих слова, а за жнг сваки нут по 30 иовч. — Пеилаћена шсда се ие примају. — Рукоп иси се не враћају.

Штампа: Српске Манастирске Штамиарије у Ср. Карловцима