Srpski sion

С тр . 462.

„СРПСКИ

СИОН."

Б р . 27.

С Т Е Ч А Ј. 98 з-з Усљед оставке је упражњено меето учитељице на овд. срп. вероисиоведној женској школи, на које се овим стечај расиисује. Плата је учитељици следећа: 300 Форината за држање свакидашње, 40 ®ор. за држање новторне школе, које напред у месечним ратама из школ. благајне ирима. Стан врло удобан, састојећи се из 2 иатосане собе, кујне, шпајза шталога и шуне, даље врло лепа башта у дворишту са виновом лозом засађена. Огрева колико нужно буде. Од учитељпце се тражи, да недељом и свецем св. цркву похађа и да је испит пз мађ. језика положила, а остале су дужности школ. уредбом проиисане. Рок стечаја истиче 20. јулија, на св. Илију, о. г. ког ће се дана и избор обавпти. Изабрана ће 1-ог сент. ио ст. к. етупити у звање. Ваљано инструисане молбенице ва.т.а слати на местни школ. одбор. Из седнице мес. школ. одбора, држане у Тиса св. Мпклошу дана 22. маја 1895. год. Владимир Торђанеки. учитељ и перовођа. Димитрије Ћирић, парох — предесднпк мее. школ. одбора.

А(1 Ш. С. ех 1895. 104 2-3 С Т Е Ч А Ј. Ради нопуњења места редовнога проФесора за математичне и природне науке и помоћне предмете у срп. учит. школи у Карловцу са предавањем од најмање 18 —20 недељних часова, овим се расписује стечај. Са тим местом скопчана је плата од год. 1000 Фор. а. вр. п 10°/ 0 те плате у име станарине, после сваких пет година успешне нроФ. службе год. повишпца од 105 Фор. а. вр. а после 30 година службовања мировина у износу постигнуте плате, Комнетовати могу само они Срби правослане вере, који су стекли нотпуно осноеобљење за предавање горе наведених наука у г којем свеучилшиту или у којем вишем педагогијском заводу, у којем се може стећи квалиФикација за препарандијске проФесоре ; а изабрани ће се сматрати као привремено постављен. Молбенице своје, којима се имају приложити: крштено писмо, сведочанство о проФесорском оснособљењу, сведоџба о евентуалном досадањем службовању и сведоџба о редигијозно-моралном и политичком владању, ваља компетенти да поднесу нотппсаном председништву најдаље до 19. (31.) јула 1895. год. У Карловцима 26. јуна (8. јула) 1895. Председништво. срп. прав. нар. Школског Савета.

Бр. 150/0.100 108 2—3 ТРАЖИ СЕ ЦРКВЕНИ ПЈЕВЧИКА. За ову службу нримили би два ђака гимнаста, који би ејведоџбом свога катихете н унравитеља доказали, да знаду пјеније п да имају угодан глас, — ге којп би могли на овдашњеј Хрватској гимназији своје науке слушати. Служба би им трајала преко године 11 мјесеци, а ималп би мјесечно по 22 Фор. Ненађели се таких ђака, може се пријавити способан човјек, којп би можда могао још какве пристојне заслуге овдје у граду наћи. Плата би му од цркве била 40. Фор. на мјесец. Ако би се изабрани иоказао неспособан, не би се могао задржати. — Документима поткријепљене прпјаве, нека се пошаљу амо најзад до 19/31 јулија о. г. Ријека (Егате) на Видовдан 1895. За одбор срп. правосл. цркве иа Ријеци : Ник. Косановић, протопрезвитар. СТ.ЕЧА Ј. 109 2 ~ 3 Овим се отвара стечај на упражњено учитељско место на овдашњој срп. прав. школи. Са овим местом скопчана је плата сљедећа: 200 Фор. у готовом новцу, 31 хектл. и 31 литара жита, а за огрев 40 Фор. у новцу; стан са две собе кујном, шталом, баштом код стана од иола ланца а још и изван села нола ланца баште, 4 ланца земље на које сам учитељ порез плаћа. Учитељу ће спадати у дужност све прописане предмете предаватп и у цркви редовно са десне стране појати и децу у т црквеном појању обучаватп. Од учитеља се иште, да је само испитани учитетељ и да је испит из мађарског језика ноложио. Неиспитани учитељи неће се никако у обзир узимати. Молбенице снабедевене сведоџбом оснособљења а који до сад већ служи сведоџбом о свом учитељствовању па и моралноме понашању, ваља нослати на потписаног школ. председнпка до 20. јула т. г., до Илиног дана, када ће се и избор одржати. Иште се и лична пријава; уједно ће бити изабрани учитељ обвезан и иероводство у свакој седници водити а и црквене рачуне водити и склапати, те се жели да је добар поровођа и рачуновођа. Изабрани учитељ има заузети ово место 1. септембра (по ст. кал.) о. г. У НађФали 20. јуна 1895. год. Ђока Адамовић, Мита Аничић, перовеђа. школски председник.