Srpski sion

С тр . 464.

„СРИСКИ СИОН."

Б Р . 27.

С Т Е Ч А Ј. 10 2- 3 Овим се поново расгшсује стечај на упражњено учитељско место мешовите школе на овдашњим салашима. Плата је истоме: 400 ®ор. у готовом новцу, стан у натури и 6 Фор. у име иаушала На ово се место могу само учитељи а никако учигељица тражити. Рок стечају траје 6 недеља од дана првог уврштења овога огласа. Из седнице м. ш. одбора од 22. јуна (4. јула) 1895. Панта Поповић, нарох, председник м. ш. одбора. Милош Алексијевић, народ. учитељ перовођа м. ш. одбора и школски уиравитељ.

С Т ЕЧ А Ј. 106 х - 3 На упра;књена два учитељска места у карловској срп. вероисноведној основној школи, овим се стечај ради сталног попуњења ових места расписује. Са првим местом скопчана је годишња плата од 500 Фор. у име паушала: 5 Фор.. за држање п ОФТорне школе — кад на реду буде — 40 ф. 2 јутра и 536{Н° ораће земље, на коју ће учи-

тел» државни порез и еквивалент илаћати. слободан стан састојећи се из: 3 собе, кухиње и и 3 хвата сламе за свој огрев. Сва берива примаће из благајнице овомесне политичне опћине. Са други.м местом скопчана је годишња плата од 500 Фор., у име паушала: 5 Фор. за држање ноФторне школе — кад на реду буде — 40 ф. слободан стан, састојећи се из: 1 собе п кухиње — док се не прошири — а 2 хвата сламе за свој огрев. Сва берива нримаће пак, из благајнице овомесне ериске православне црквеношколске опћине. У.једно се примећује: да г.г. компетенти, у својим молбеницама и то изволе назначити: на које од та два места компетују. Изабраним учитељима сиадаће у дужност све шкоском уредбом прописане предмете у школи нредавати, у црквп појати и уједно доказати: да су испит из мађарског језика положили. Установљену плату почеће примати 1-вог септембра и. н. к. о. г. Рок стечајевима је од првог уврштења у у званичном листу .Сриеком Сиону 1- па за четери недеље. Из седнице срп. правосл. школ. одбора држане у Карлову 25. јуна (7. јула) 1895. године. М. Терзин, Сима Меличкопић, неровођа. свешт. председник

ЛИВНИЦА ЗВОНА И МКТЛ.1Л АНТОНА НОВОТНИЈА ; У ТЕМИШВАРУ, ФАБРИЦИ ш ј ирепоручује се — са гаранцијом на више година — за израду : иових звона и за преливање пукнутих звона у свакој вели- : чини, као и за целокупно хармонично удешено звоњење, нро- ј [ виђено са круном од кованог гвожђа, тако удешеном, да се ; I звона ио вољи и лако могу кретати, ако би се наједном ме- ; = сту излупало, чиме се звона еачувају да не пукну. Особито препоручујем од мене изнађена и много пута : одликована патентирана са отвореним одушкама провиђена звона, која имају дуготрајнији, снажнији и дубљи звук, него звона по старој системи ; прављена, тако, да се овако једно патентирано звоно од 200 килограма изједначује ; са зву т ком других по старој системи ливених звона од 260 килограма. Даље препоручујем козе за звона од кованог гвожђа, у тороњу слободно стојеће; звона или шоље за сатове од метала; прављеае отарих звона са крунама од кованога гвож^а. — Звона у тежини од 300 килогр. на ниже има увек готових на стоваришту. 28 8- 26 Илустровани ценовници и лрорачуни трошка бесплатно и франно.

ииншнш

„Српски Сион" излази сваке недеље на целом табаку. Цена му је: За Аустро-Угарску, Босну и Херцеговшу на годину 4 фор., на но годпне 2 фор., а на четврт годнне 1 фор. За стране земље : на годиву 5 фор. Из Србије нрима претплату књижара В. Валожића у Београду. Поједини бројеви стају 10 новч. Претплата, огласи, стечајеви и рекламације шаљу се Админиотрацији а остали рукописи уредништву „Српског Сиона" у Нарловце. За огласе, објаве и стечајеве плаћа се 6 новч. од једног реда ситаих слова г а за жиг сваки пут по 30 новч. —• Н еплаћена писма се не примају. — Рукописи се не враћају.

Штампа: Српске Манастирске Штампарије у Ср. Карловцима.