Srpski sion

НЕДЕЉНИ ЛИСТ ЗЛ ЦРКВЕНО - ПРОСВЕТНЕ И АВТОНОШНЕ ПОТРЕБЕ СРПСКЕ 1ТРАВОСЛАВНЕ МИТРОПОЛИЈЕ КАРЛОВАЧКЕ. СА БЛАГОСЛОВОМ СВЕТОГ СИНОДА. уредник: Протојереј Јован Јеремић.

власник: Њ. Светоет Српеки Патријарх Георгије.

У Ср. Карловцима у недељу 16. јула 1895.

А(1 С. 0. 2611) ех 1895.

ЗВАНИЧНИ ДЕО.

Високи отпис преузвшпенога госиодина краљсвско угарскога миниетра-нредседника Дезидерија барона Ванфија у предмету иревншн.е иотврде двеју мпровпнских уредаба: „за свештеннчке удовице и сирочад" и „за нар. цркв. чиновнике и професоре у онеегу ерп. прав. митрополије карловачке" и одноено у предмету п р е в н ш њ е ненотврде двеју уредаба: „о дотацији мирскога и манастирскога свештенства, еписвона и архнјенископа карловачкога и митронолита и патријарха српскога" н: ,,о источно-иравоелавним ерпскпм школама н заводнма", установл.ених срп. прав. нар. цркв. еабором у години 1892 Краљевсно-угарски министар-председник. (Превод еа маџарског оригинала). ' м.Уг' Шеузвишени и Високопреосвећени Госпорне Аухијепискоие-Митрополите I Патрјаре!

Његово цесарско и апостолско-кра.љевско Величанство превшпњом одлуком Својо.м, изданом у Вечу 10. јуна ове године, благоизволило меје нај.милостивије овласгити, да од оне четири уредбе, које су срнским нравославним народно-црквеним сабором. у заседању му од год. 1892., сачињене, могу највишом краљевском наредбом нотврђене

две мировинске уредое административним нутем у живот увести; па иротив да две уредбе и то уредбу: о дотацији срп. прав. мирскога и мапастирскога свешгенства, епискоиа и архијеписконамитронолита карловачкога и иатријарха српског, као и уредбу: о српским православним автономним школама и заводима могу с тим упутством

ГТРЕУЗВИШЕНОМ И ВИСОКОПРЕОСВЕБЕНОМ ГОСПОДИНУ Георгију Бранковићу правом тајном саветннку и православном архијепископ} 7 -мптрополиту карловачком и патријарху српском.