Srpski sion

С тр . 528., „СРПСКИ

С Т Е Ч А Ј. 13« »-8 Услед оставке г. Светозара С Ајваза, остало је упражм-ено место учнтел.а, на ондашн.ој срп нар. вероисповедној школи. па које се овпм стечај отвара. Са истим местом скопчана је плата од 400 ф. у готовом повцу, 1г) фор. за огре.в. 5 Фор. за пиеаћи прибор, 20 Фор. за неровођство, - а осим тога 4 данца ораКе земл.е, на коју норез и еквивалент учител. плаћа, г 1 2 ланца баште ван села в у школекој згради слободан стан с банггом. Учител.у у дужпост спада еве школском уредбом нроиисане предмете предавати, поФторпу школу држати, у цркви за дсспом певницом појатп и децу појап.у обучавати. На ово место могу комнетоватп само оеиособљсни учител.и, који су испит из ма1)арског јсзика положили. Рок стечају исп.чс 15. (27.) августа, кога ће се дана и избор обавити. Изабрани учитељ настуииће евоје звање 1 ог септембра, од кога дана ће и нлату примати. Они комистеити, који се лично пријаве те у цркви поје, имаће ирвенство. Из ванрсдне седнице срп. прав. школ. Одбора, држане у Руднп 16. (28.) јула 1865.

СИОН." Б р . 31.

Бр. 187 -1895. 0 Г Л А С. 134 2-3 Уписпваи.е ученика за школску годипу 1895/6. на овдашњој срп. вел. гпмиазији почии.е 1. септембра но рим кал. У I. разред примају се ученнци иа основу еведоџбе од IV. разреда основне-школе, или иа осиову пријамног испнта; у остале разреде на основу еведоџбе од нижсг разреда Сви учепици без разлике нлаћају но 2 Фор. уписие таксе, по 1 Фор. па библијотеку. по 3 ф. за „бапкаб" и ио 70 новч. на друге потребе. То се плаћа при уписивању и од тог се нико ие оирашта. Школариие плаћа сваки ученик по 15 Фор. на годину. Од плаћања школарине могу бити опроштени они ученицн, који докажу све доџбом школском, да се г цо6ј>о владају и да у наукама добро уепевају. 31. августа држаКе се ноновни испити. 11о закључку проФесорске коиФеренције од 18. новембра 1884 бр. 46. и одобрењу тога закл.учка од странс всл. Патроната ове гимиазије од 10. (22) децембра 1884. бр. 139/140. губе ираво на понавл.ање исиита они ученици, који иа горе озиачени термин не до1>у. да ионове исиит. Из нрихода од светосав.-ких беседа ужнваће и идуће школске !одине њих 14 ученнка ове гимназије ио 10 фор. месечно приномоћи. У Новом Саду, 20. јулија (I. августа) 1895.

Школски Одбор.

Управа ерп. вел. гимназије.

IЛИВНИЦА ЗВОНА И МК ГАЛА АНТОНА Н080ТНИЈА | У ТЕМИШВАРУ, ФАБ ИЦИ ® ј препоручује се — са гаранцијом на више година — за израду : | нових звона и за иреливање пукнутих звона у свакој вели- ; ј чини, као и за целокупно хармонично удешеио звоњење, нро- ; [ виђеио са круном од кованог гвожђа, тако удешеном, да се ; | звона но вољи и лако могу кретати, ако би се наједном ме- ; ј ету излупало, чиме се звона сачувају да не пукну. : Особито ирепоручујем од меие изнађена и много пута одликована патентирана са отвореним одушкама прови^ена звона, коЈа имају дуготрајнији, снажнији и дубл.и звук, исго звоиа но старој системи ирављена, тако, да се овако једно иатентирано звоно од 200 килограма изједначује са звуком других по старој спстеми ливених звопа од 260 килограма. Дал.е нрепоручујем козе за звона од кованог гвожћа, у тороњу слободно етојеће; звона или шоље за оатове од метала; прављеве старих звона са крунама од кованога гвожђа. — Звона у тежини од 300 килогр. па ниже пма увск готовпх иа стоваришту. 28 10- 26 Илустровани ценовници и прорачуни трошк' бесплатно и франко

„Српски Сион" излази сваке недеље на целом табаку. Цеаа му је: За Аустро-Угарску, Босну и Херцеговину на годину 4 фор., на по године 2 фор., а на четврт године 1 фор. За стране земље : иа годину 5 фор. Из Србије прима иретплату књижара В. Валожића у Иеограду. Поједиии бројеви стају 10 новч. Претплата, огласи, стечајеви и рекламације шаљу се Администрацији а остали рукописи уредништву „Српског Сиона" у Карловце. За огласе, објаве и стечајеве плаћа се 6 новч. од једног реда ситаих слова, а за жиг сваки нут по 30 новч. —• Неплаћена нисма се пе примају. — Рукоппси се не враћају.

Штампа: Српске Манастирске Штампарије у Ср. Карловцима.