Srpski sion

О тр . 5?6. С Т Е Ч А Ј. 156 2-3 Овим ое отвара стечај на упражњено меето учитсљпце па срнекој веронсповедној женској школи у Вега Светом Ћурђу. Редовна је плата 300 ф ., :»> ноФторну школу 40 ф . ка пнсаћи нрибор 6 ф ., у име баште 10 ф., два хвата дрва, два хвата сламе, слободан стан са д|;е собе, кујном и шупом :ш дрва Рок нријаве 8. еептембра У Бега Свето.м Ћурђц 7 (19.) августа 1895. Тома Бољад шк. председник. (' Т Е Ч А Ј 3—3 На упражњено учиТељско место у овд. срп. нравоел. вероиепов. основној школи расиисује се стечај с нлатом од 500 ф. и 100 ф . станарине; 4 хвата тврдих дрва за школу и учитеља; 25 ф. на чишћење школе; 5 ф . 25 н. паушала; и 1 ф. од укопа где буде учитељ нозван. — Уз дужности шк. уредбом проиисане шпте ее оснособљење из мађарског језика и појање у дркви. М школски одбор одређује, на којем ће разреду учитељ радити. Рок стечају је до 8. (20.) Сеитембра о. г. У В. Бечкереку 6. (18.) Августа 1895. Ђорђе пл. Емануел потпредседник срп. цркв. општине. СТЕЧА Ј 151 з-з Овим се отвара стечај на упражњено учитељско место на овдашњој срп. прав. школи.

В р . 34 Са овим месгом скопчана је плата следећа : 200 Фор, у готовом повцу, 31 хектл. и 31 литара жита, а за огрев 40 Фор. у новцу; стан са две собе, кујном, шталом, баштом код стана од иола лапца, а још и изваи села пола ланца баште, 4 лаица земл.е на које сам учител. порез илаћа. Учитељу 1»е сиадатп у дужност све нроиисане нредмете предавати и у црквн редовно са десие стране иојати и децу у црквеном појан.у обучавати. Од учптел.н се шпте. да је само испнтани учитељ и да је иснит из мађарског језика положио. Неиспитани учитељи неће се никако у обзир узимати. Молбенице снабдевене сведоџбом оепособљења а који до сад већ служи сведоџбом о свом учитељствовању иа и моралноме шшашању, ваља послати на потписаног школ. председника до 29. августа т. г , када ће се и избор одржати. Иште се и лична пријава; уједно ће бити изабрани учитељ обвезан и иероводство у свакој седници водити а и црквене рачуне водити и склаиати, те се жели да је добар перовођа и рачуновођа. Изабрани учитељ има заузети ово место 1. септембра (по ст. кал.) о. г. У НађФали, 20. јуна 1895. год. Георгије Вујић, Мита Аничић, свештеник као пр. пе-^овођа. гаколски председник.

„СР11СКИ СИОН."

I ш I 1 . - ■ -I«

11 ^ ■»

љ

I ЛИВНИЦА ЗВОНА И МЕТАЛА АНТ0НА Н0В0ТНИЈА | У ТЕМИШВАРУ, ФАБРИЦИ в ј препоручује се — са гаранццјом на више година — за израду ј ј нових звона и за иреливање нукнутих звона у свакој вели- ј ј чини, као и за целокупно хармонично удешено звоњење, про- ј [ виђено са круном од кованог гвожђа, тако удешеном, да се ; I звона по вољи и лако могу кретати, ако би се наједном ме- ; ј сту излупало, чиме се звона сачувају да не пукну. [ Особито препоручујем од мене изнађена и много пута одликована патентирана са отвореним одушкама прови^ена звона, коЈа имају дуготрајнији, снажнији п дубљи звук, него звона по старој еистеми прављена, тако, да ее овако једно иатентирано звоно од 200 килограма пзједначује ј са звуком других по старој системи ливеиих звона од 260 килограма. Даље преноручујем козе за звона од кованог гвожђа, у тороњу слободно стојеће; ; звона или шоље за сатове од метала; прављеве старих звона оа крунама од кованога ; гвожЗја. — Звона у тежини од 300 килогр. па ииже има увек готових на стоваришту. ј 28 11- 26 Илустровани ценоеници и прорачуни трошкч бесплатно и Франко.

Претплата, огласи, стечајеви и рекламације шаљу се Администрацији а осталп рукописи уредништву „Српског Сиона" у Нарловце. За огласе, објаве и стечајеве плаћа се 6 новч. од једног реда ситаих слова, а за жиг сваки иут по 30 новч. — Неилаћеиа писма се не ирижају. — Рукописи се не враћају.

Штампа.: Српске Манастирске Штампарије у Ср. Карловцима.