Srpski sion

В р . 41.

А<1 Ебр. 491/к. 205 ех 1895. С Т Е Ч А Ј. 183 Раеписује сс етечај па иарохпју IV клаее у 0/.т Еовину. Ва.1,апо пнетрупране молбепице имају ес до 19. (31.) октобра 1895. потппеаној иопзиеторији иоднети. II:{ еедиице енарх. коинисторпјс будимске држане у Сент-Апдреји дне 24. августа (5. септембра '995. Еиарх. консисторија будимска

Бр.

190 2—3

! '4 3 3 будимског

1893./Школ. Одбора. 0 Т Е Ч А Ј. На темељу одлуке сл. Е. Ш. 0. Бачкога бр. 173. ех 1895. распиеује ее стечај, на упражљено овдашње учитсљеко меето у смиелу „Урсдбе, за срп. нар. нпшле од 1872. год.° §. 67. са роком од 6 недеља дана. С овим учитељским местом скопчана је годишња плата од 720 ®ор. т. ј. седам стотина два десет Фор. а. вр. и то: из варошке благајнице. примаће годишње 420 Фор а из црквено опћинске пак 300 Фор. сразмерно у месечпим оброцпма, а сем тога елободан стан и четирп хвата меканих дрва, од чега ће се и школска дворана грејати. Учитељ ће дужан бити: школеком уредбом од 1872. год. §§. има 18. и 79.-им, не мање и §§§-има 15. 17. и 18-им Дисциплинарних нравила од 1876. год. проиисане дужности. уз горе наведену учитељску плату, тачно и сав: гно обављати. Осим наведених дужноети, учитељ ће обвезан бити тачно и савесно вршити и дужности, опћинског перовође у свима органима црквено школске опћине. Компетовати могу, сви они срн. нар. учитељи, који 58-им §-ом Школске уредбе од 1872. пронисану квалиФикацију имају — и који — сем оспособљења из мађарског језика, нотпуно, како усмено, тако и нисмено, исти језик у власти имај у. Првенство пмају, који сем свега овде жељеног имају нраксу од више година, и који су потпунце извеџбани обављати дужности скога перовође, који дакле, добро познају дух свију наших автономних законских уредаба п наредаба. Добро инструиране молбенице вал ( а елатп на иотписани одбор. Дано, из седнице сри. правосл. школског одбора, држане у Сегедипу 25. септембра 1895. У име Школског одбора: Алексапдар Мајски Јосиф Агрима привр. перовођа. председник.

на онћин-

С Т Е Ч А Ј. П(| одобрен.у енарх. школ. одбора под г>р ЕШО. 492/60 ех 1895. Овим сс отвара етечај на упражн.сно учитсљско место веропеповедне школе у Љтови барањскс жупаније. Плата је учитељска годишње: у готовом 340 ф . ав. вр. 6 (шест) ланаца добре ораће земље, на коју сам учитељ порлз плаћа. 4 хвата тврдих дрва за своју п школеку потребу; стан еастојећи ее из: 2. патосапе собе, 2. кујне, пшајза, подрума штале п уз етап врт од Ј /а ланца; затим за перовођство 12 Фор. а од венчаница, укона и парастоеа ио 20 новчића. Учитељу у дужпост сиада, како по 'ведневиу, тако и иовторну школу по наставпој основн за веропсповедне школе од 25/1У. 1895. бр. III. С. 80/94. тачпо врпшти. у скупшт. и одборскнм седницама перо водити, у цркви појати; у нојединим цркв Функцијама уз свеиггеника еуделовати и децу у појању обучавати. Који же.ш ово место получити, дужан је доказати еа молбсннчпим прилозима: да је Србпп иравосл. ве|)с, да је учитељску школу евршио, и да има оепособлење из мађареког језика. Рок иријаве трајс до 16. (28.) октобра т. I'. молбенице имају се предеедништву шк. одбора доставити. У Љтови , (ноеледња пошта Безедек.) 20. Августа 1895 Цркв. Школски Одбор.

С Т Е Ч А Ј. '93 1 з Расиисује се стечај за учптеља на четир-разредној мегаовитој школи у „Ловри" (Пештанска жуианија) Плата је за редовпу школу 300 Фор.; за недељну школу 40 ®р., за пероводство 12 ®р. 15 ланаца ораће земље (аренда 150 — 180 Фор.), на коју учитељ порез илаћа; за огрев 500 сноиова дрва (25 ®ор,); од епоредних прихода «?0 Фор. и стан састојећи се из 3 собе, кухиње, коморе, штале и врта. Изабрани учитељ дужан је све птколском уредбом ирописане нредмете у гаколи предавати, у црквп нојати, децу у црквеиом иојању обучавати и у скупгпт. седпицама перо водитп. У обзир ће се узети еамо они компетенти, који су само еомбореки прииравници, а иепит еу из мађареком језика положилл; нрвенетво иак имаће, који ее оитптини лично прикажу. Рок стечаја и дап пзборд је 5/17. повсмбар о. г. Молбенице треба елати на иродседника цркв. ошптине. У Ловри (Ебге и. р Басгкеуе Реа! т.Ј 8/20. октобра 1895. Српска нравосл. цркв. школ. општина.

„Српски Сион" излази оваке недеље на целом табаку. Цена му је: За Аустро-Угарску, Босну и Херцеговину на годкну 4 фор., на по године 2 фор., а на четврт годнне 1 фор. За стране зежље : на годшту 5, фор. Жз Србије нрима.претплату књижара Б. Баложића у Београду. Поједишт бројеви стају 10 новч.

Претплата, оглаои, стечајеви и рекламације шаљу ее Администрацији а осталп рукоииси уредништву „Српоког Сиона" у Карловце. За огласе, објаве ц стечајеве плаћа се 6 новч. од једиог реда ситатгх слова, а за жег сваки иут по 30 новч. —- Неплаћена тшсма се не примају. — Рукописи се не враћају. Штампа: Српске Манастирске ТТТтампарије у Ср. Карловцима.