Srpski sion

Вр. 43. „СРГГСКИ СИОв. ц Стр. 719.

овамо чакључка ванредне црквене с купштнне у Ч. да се кућа, властншнтво ирквене општине, устушг полпгичној ошнтпнп, да на истој сагради општу нућку школу, али да грунтовно властништво и на. даље остаје дркв. општини, — решено је донесенн тај закључак цркв. скупштине у Ч. одобритп с тим. да има иста тај закључак у црквеној скунштинп исправнти у толико, да како земљиште тако п зграда коју би политичка општина на њему за општу пућку школу саградила, има бити властништво исте српске правосл. црквене општине, а оншта пућка школа у истој да постоји све дотле, док се не би тамо отворила срп. нравосл. вероисиоведна школа, којој би се како исто земљиште, тако и зграда тада уступити имала; уједно да са полптичком онштином закупни уговор сачини, у коме се имају горњи услови нарочито нагласити. — Члан овога одбора II. В. из Земуна, нзаслан је у Петровчић, да поводом овамо ноднесене пријаве о нереду у тамошњој цркв. онштини и незаконптости цркв. скупштине, предходна извпђења учини, и о томе овом одбору извештај ноднесе. — Црквена општина у Е. подноси на увиђење закључак заступства управне оиштине у Е. но коме исто заступство нризнаје право властништва срп. прав. цркв. општпнп у Е. и В. на оне зграде, у којима су смештене комуналне школе у Е. и В.; иоводом тим решено је закључак опшгннског заступства управне општине у Е. узети на повољно знање, а упутити црквепе онштине у Е и В да у смислу тога закључка са политичком општином у Е. гледе уступања црквено општинских зграда за комуналие школе закупни уговор сачине, у коме се има то прнзнање властништва нарочито нагласити— Замољена је кр. котарска област у Митровицн. да нрисилним путем даде истерати заостатак иарохијала у цркв. општпни Манђелос. — За присилно истеривање парохнјала у Черевићу замољена је кр. ког. област у Илоку. — Уништен је избор Т. М. за председника црквене скупшгнне у Д., те ова упућена, да нов пзбор нредседника предузме с тим, да Т. М. ради оскудице црквене свесги ни за скуиштинара нн за нредседника изабран бити не може. — Поводом ноднесеног овамо утока против обављеног избора */ 3 скупштинара у цркв. општнни земунској, уннштен је и изван крепости стављен тај из-

ОГЛ 0 Б Ј А В А. 202 1-1 Долеиотниеана општина, због важних узрока обуставља раснис е/гечаја на упражи.ено местоучител.а, којем рок 5/17. новембра о. г. иетиче; пошто је намерна публиковање етечаја при крају штолске год. обновити. У Ловри 24 октобра 1765. г. Срн. иравосл. цркв. школ. општина. С Т Е Ч А Ј. 203 1 -3 На упражњено меето учитељице на овомесној срп. прав. основној школи у горњем граду овпм се оствара стечај.

бор и поновнн одређеи. (25-годишаица Патријарха Со$ронија) Навршило се скоро двадесег н пет година, од како је узишао на александријски престол најстарији јерарх нравославне цркве натрпјарх Софроније III. Он се родио год. 1796. у Дариграду. где је довршио сјајпијем уепјехом богословске науке г. 1820. За тијем је као ђакон служио скоро 20. година при митрополиту Кузми у Прикопнису, Мидијп и на острву Хиосу, гдје је затекла смрт његовог наставника, Какво је име за то вријеме стекао, впдп се по томе, што одма заузимље митрополијску столицу на Хпоеу, којом управљанге 16 година, за тим полази у Понтијску / Амасији. Г. 1858. био је позван у Цариград као члан патријаршеске комисије на великој народној скуиштини, која је имала саставити нова административна нравила. Г. 1864. био је изабран за патријарха царпградскога. али већ старац у седамдесетој години због болести морао је тражити мпра г. 1867., и отада је опорављао своје здравље на Прпнциповијем острвима до 1870., које године 4. јуна буде нзабран за александрпјског Патријарха. Његове способностн, што је у млађим годннама показао у ревиосној службн цркви и народу, нпјесу га издале ни у дубокој његовој старости. Он и данас обилази своју насгву, врши богослужења, прима многобројне посјетноце. Осим ирвијех степепена турскијех ордена Османије и Мећедије, његово блаженство нма нрве степене руског ордена Александра Невског, грчког ордена Спаситеља н црногорског ордена Данила I. „Г. * (Главни одбор овештеничког удружења) нредстао је 13 о. м. Сабору Архијерејеком и иоднео нацрт за преуређење свештеничког стања, којн је израђен на основу расправе иротоспнђела Виктора, чптане на овогодишњој свештеничкој скунштини. Сабор Архијерејски у нуној седници својој саслушао је разлоге гл. одбора н изволео је прпмити овај нацрт. којн је најостварљивији од свију досада израђених иројеката но овој ствари. Сабор је обећао да ће се заузетп код владе, да се овај предлог поднесе Нар. Скупштини и да влада помогне да овај нредлог буде примљен, јер је свештенство јединн сталеж чије стање није осигурано онако, како његова узвишена н света служба захтева.

АСИ. Плата је учител.ице годиши.е 500 Фор и 100 станарине. Учитељица је дужна школеком уредбом нрописане иредмете у школи предавати, и женскн ручни рад осим у свом још у јсдном разреду нредавати. Комнетенти нека се обрате својим ваљано и прописио снабдевеним молбеницама у року од шест иедеља даиа рачуиајућ од нрвога уврштења овог стечаја, нотиисаном школском одбору. Из седнице школског одбора, држане у Земуну, 21. октобра (2. новембра) 1695. перовођа: председник: Тома Марковић. Нет. Петровић.