Srpski sion

НЕДЕЉНИ ЛИИ ЗА ЦРКВЕНО - ПРОСВЕТНЕ И АВТ0Н01НЕ ПОТРЕБЕ СРПСКЕ ПРАВОСДАВНЕ МИТРОПОЛИЈЕ КАРЈ10ВАЧКЕ. СА ВЛАГОСЛОВОМ СВЕТОГ СИНОДА.

вллсиик: Њ. Светост Српеки Патријарх Георгије.

јтедник: Протојереј Јован Јеремић.

У Ср. Карловцима у_ недељу 3. децембра 1895.

ЗВАНИЧНИ ДЕО. А(] М. 613. Син. 33. ех 1895. У Р Е Д Б А о оспособљењу катихета у средњим школама у опсегу православне српске митрополије карловачке.

§•

1.

Да би се засведочила научна способност и вештина оиих, који желе добити место редовног нроФесора-вероучитеља у средњим школама (гимнанијама, реалкама и нренарандијама) установљује св. архијерејски синод нравославне срнске митрополије карловачке, за опсег целе митронолије једну испитну комисију из пет чланова, која 1\е кандидате за вероучитељску службу иснитивати сходно овој уредби. §• 2. Члаиове испитне комисије имннује св. архијерејски синод, постављајући за такове само она лица из клира, која су заеведочила своју научну озбилност п учитељску вештину.

§■ 3. Председник и нотпредседник иснитне комисије назначују се одмах при именовању за чланове испитне. комисије. Исто тако одређује се одмах при именовању и то, за које се иснитне предмете члан именује. §• 4. Чланови испитне комиеије именују се на три. године. Ако који члан даде оставку или се ма којим другим начином упразни које место у тој комисији, нопуниће се оно тим, што ће митрополитпатријарх или његов законити заменик на предлог председника испитне комисије именовати новог члана, као заменика, до ирве седнице св. си-