Srpski sion

НЕДЕЉНЗ ЛИСТ ЗА ЦРКВЕНО-ПРОСВЕТНЕ ИАВТОНОМНЕ ПОТРЕБЕ

СРПСКЕ ПРАВОСЛАВНЕ МИТРОПОЛИЈЕ КАРЛОВАЧКЕ. СА БЈ1АГОСЛОВОМ СВЕТОГ СИНОДА. власник: * ~ уредник: Њ. Светоет Српеки Патријарх Георгије. Протојереј Јован Јеремић. ГТ ПП ч« 11.1.1... I и .1 Ч..ММ I и»I«I јТ мм.мм П7Т. м . м ■ м м 11 м. Г.ТТм. . м. Гм ■. ;м ш ншмишииш ■■■" '■ п мммм. П м.м. Г.УмП ■ГП.ј.м ШиЈтммимп м 11«|.«тп„,««и.мипт,,, итПП У Ср, Карловцима у суботу 6. јануара 1896.

ЗВАНИЧНИ 4 Е О, Одликовања. Његова Светост иреузвишени господин архијепископ карловачки, митрополит и патријарх срнср : и , Георгијс БранковиЛ, благоизволио је, на дан нове године, одликовати надбедреником ове настојатеље манастирске: Генадију Поповића кувеждинског, ТеоФана Косовца привиноглавског, МитроФана Павловића бешеновччког и Спиридона Илића раковачког.

НЕЗВАНИЧНИ ДЕО, НИКАНОР 110 ИОЖИЈОЈ МИЈ10СТИ ПРАВОСЛАВНИ ЕПИСКОП ТКМИШВАГСКП, ВЕ1ИК0-БЕЧКЕРЕЧКП, ВЕЛПКОКИКИНДСКИ И АГАДСКИ Свему пречасном свештенству и васколиком богочастивом народу Епархије наше благодат, милост и мир од Господа Бога и Спаса нашег Иеуса Христа, а од нас Архијерејски поздрав и благослов! Христос на еемли, возноситесја . . . . Осваиуо нам је најмилији и најрадосиији празник — освануо Божић!

Сви наши благи дани и мили су нам и свети, али на уранку дана божићњега — чисто нам се топи душа и нлива срце у православним срнским грудима нашим. А и како да иам се радошћу не нрелива данас и срце и душа наша. кад је на данашњи дан Бог-Син сишао с неба, да се нас ради оваплотп на земљи, да грех људски на себе прими. да човека на пебо уздигне и да нам раскрили двери — царства небеснога Зато, а и што нам је данашњи празник окићен најдивнијим народаим обичајима нашим, зато нам је Божић п иајмилији п иајрадоснији празник, па зато и црква паша света — носећи се данас иа крилима радости и весеља духовног — изводи тгесму за песмом све лепшу од лепше и узноси их пресголу Цара небеснога, да пред тим престолом — ттесмом поздрави дан рођења сину Божијем — Христу. основател.у своме. Она гласом распеваних. и чаровних