Srpski sion

НЕДЕЉНИ ЛИСТ 3А ЦРКВЕНО - ПРОСВЕТНЕ И АВТОНОШНЕ ПОТРЕБЕ СРПСКЕ ПРАВОСЛАВНЕ МИТРОПОЛИЈЕ КАРЛОВАЧКЕ. СА ВЛАГОСЛОВОМ СВЕТОГ СИВОДА. * уредшк: Протојереј Јован Јеремић.

вдасник: Њ. Светоет Српеки Патријарх Георгије.

I « I 8 II I М> ( 5 М 11 I ! « I I II11 ■ 11 I I II I I I 11 I ! ! III

ЈТ|.11ИИИЧ1111«.1111

јШ71м»3

У Ср. Карловцима у недељу 28. јануара 1896.

ЗВАНИЧНИ 4 ЕО, Наредба св. архијерејеког Синода у обзиру уређења одношаја и односно старешинства изме^у мироког и монашког свештенотва.

АЛ

М. 619. ('•IIII. !7.

ех 1895.

('вима копзх.сторијама. У својој седници од нотписанога дапа донео је св. архијерејски синод иод горн.им бројем од.нуку у обзиру уређења одношаја и одноено етарешинетва између мирскога и монашкога свештенетва која гласи: . . установити: 1.) да се у одноИ1а ју мирскога и монашкога свештенства ностави као правило, иачело, да време рукополагања (хиротоније) одређује етаре-

шинство па једнаким степенима свештене јерархије; 2.) да се иротоирезвитри (и протојервји), протосмпђели и игумани сматрају достојанствеиицима једнога реда у части и угледу и да се међу њима одношај старешинства нормира временом рукопроизведен.а (хиротеспјс) ну да у оним случајима и нословима, кад презвитар и т. д. застуиа нарочито свога епископа дијецезана, имаде оп иредност пред оеталима без обзира на доба хиротоније или хиротесије. 0 том се чесњејша (наслов) конзисторија зпања и даљега расиоложења ради извештава. Из седнице прав. срп. св. архијерејскога синода, држапе у Карловцима 22. сентембра (4. октобра) 1895. год. ГЕОРГИЈЕ штријарх.