Srpski sion

С тр. 80

бр. 5.

С Т Е Ч А Ј 12 1 2 Расниеујс' се стечај на упражн.ено учптељско место у Сриском Елемиру. Са истим местом скопчана су следсћа берива: 550 Фор. у готовом новцу, 4 лапца земл.с, на коју учител. илаћа порезу и остале трошкове, слободан стан са врло лбпим и простраиим вртом, 4 хвата сламе за зимњи огрев. Дужности су школском уредбом прописане. осим тога дужан је учитељ при сваком богослужењу у цркви појати, децу у црквеном појан.у обучавати, даље уз горе паведену плату и пофторну пгколу држати н врпшти дужност општинскога перовође. Разреде му школски одбор додел.ује. Рок стечају за 6 недеља од првог уврштења овог сгечаја у новинама. Из седнице школског одбора, држане у Срп. Елемиру 21. јапуара 1896. год. Трива Суботин пррдседник школоког одбора.

А<1 К 89/37 ех 1896. С Т Е Ч А Ј „ I—з На унражњено парохијско место нри св. Претечевој цркви у Сомбору, са којим је скопчана плата од 800 ®ор., 300 ф . у име сесије и 200 ф . у име стана — овим се стечај расписује. Компетенти имају своје правилно инструиране молбенице путем својих претпоставлЈених власти најдаље до 25. Фебруара (8. марта) о. г. потписаној конзисторији поднети. Из седнице епарх. конзисторије бачке у Новом Саду 18. (30.) јануара 1886. држане. Епарх. конзисторија бачка.

АЛ К. 1788 ех 1895. - 36 ех 1896. СТЕЧ А Ј 9 1-з Ради нопуњења новоустановљеног ђаконског места у Сентомагау, са којим је скопчана илата од 400 ФОр. годишњих, но уз коју изабрани ђакон има изгледа иа споредни ириход у скоро истом толиком износу — овим се стечај распису.је. Компетенти имају своје правилно инструиране молбенице нутем претпостављене власти евоје најдаље до 25. Фебруара (8. марта) о. г. потписаној конзисторији поднети. Из седнице енарх. конзисторије бачке у Новом ^аду 18. (30.) јануара 1896. држане. Еиарх. конзисторија бачка.

С Т Е Ч А Ј. 4 2-з Раснпсује се стечај на оставсом уиражњено учптел.ско место на срп. нар веронсповедној школп Пивничкој с роком од 4 недел.е од првог уврштења. Плата је слсдеће: два Фртал .а добре ораће комаснране земл.е н припадајући јој јарош од 4 1 /а ЈУ т Р а & 1200□ 0 и 100 Фор. у готовом новцу. Слободан стан, са две собе, кујном, комором п шталом. Код стана башта, и једно гувно извап села. Од укопа на који позваи буде 50 новч., а па парастосу дужан Ке бити учитељ беснлатно нојати. Дужности учите.ља су школ. уредбом од 1872. год. пронисане, у цркви десну певницу пјенијем саступати и поФторну школу држатн. Учитељ је уједно и цркв. школ. перовођа и зато ће примати награду од 15 ®ор. Државну порезу и еквивалент дужан ће битп сам учителЈ плаћати. Добро инструисане молбенице вал>а унутити на поднисаног м. школ. управитеља. Из седнице м. школ. одбора држане 6 јануара 1896. године.* Перовођа а(1 ћос: Л. Димић Ћира Ђерић учитељ. м. школ. управител.. * Допуњени овај стеча.ј важи, дочим су И8 етечаја у 4 бр. о. л. неке погодности и дужности кривидом перовође изоетављене. СТЕЧА Ј 6 Ј_ 2 Оставком г. Душана Мокића. остало је упражњено учитељско место 1. и II. разр. срн. осн. вероисповедне мешовите школз у ЛалиКу на које се овим стечај раснисује. Са овим местом скончана је ова плата: 800 круна у готовом новцу. које ће изабрани у месечним ратама унапред нримати, слободан врло угодан стан, 40 круна у име огрева и 400 □» врта ван села, од укоиа где нозван буде 1 круна. Изабраном спадаће у дужносг поред свакидање паставе преко целе године недел.ом и свецем а за време ускршњег носта и средом и петком у цркву ићи и једиу иевницу држати. Првенство имају они који се буду лично пријавили. Добро поткрепљене молбенице вал.а слати потнисаном председнпку најдал.е до 7 Фебруара 1896. г. по ст. календару. Из седнпце црквено-школског одбора држане у Лалићу 19. јануара 1896. г. Срдан Увалић Гавра Милин неровођа. предссдник.

Претплата, огласи, отечајеви и рекламације пгаљу се Адмкнистрацији а остали рукоииси уредништву „Орпоког Сиона" у Карловце. За огласе, објаве н стечајеве плаћа се 6 новч. од једГгог реда ситиих слова, а за жиг сваки пут по 30 новч.— Неплаћена писма се не иримају. — Рукописи се не враћају. |,Српски Сион" излази сваке недеље на целом табаку. Цена му је: Ва Аустро-Угарску, Босну и Херцеговину на годнну 4 фор., на по године 2 фор., а на четврт године 1 фор. За странб земље : на годину 5, фор. Из Србије прима претплату књижара В. Валожића у Београду. Поједини бројеви стају 10 новч.

Штампа: Српске Манастирске Штампарије у Ср. Карловцима.