Srpski sion

С тр . 100.

С Т Е Ч А Ј 12 2—2 РаепИсује се стечај на уиражњено учитељско место у Српском Елемиру. Са истим местом скончана су следећа берива: 550 Фор. у готовом новцу, 4 лаица земље, на коју учитељ плаћа порезу и остале трошкове, слободан стан са врло лепим и пространим вртом, 4 хвата сламе за зр.мњи огрев. Дужности су школском уредбом ирописане, осим тога дужан је учитељ нри сваком богослужењу у црквп појати, децу у црквеном појању обучавати, даље уз горе наведену плату и пофторну нтколу држати и врпшти дужност онштинскога перовође. Разреде му школски одбор додељује. Рок стечају за 6 недеља од ирвог уврштења овог стечаја у новинама. Из седнице школског одбора, држане у Срп. Елемиру 21. јануара 1896. год. Трива Суботшх председннк школског одбора.

А.1 К 89/37 ех 1896. С Т Е Ч А Ј !, 2-8 На упражњено парохијско место при св. Претечевој цркви у Сомбору, са којим је скоичана нлата од 800 Фор., 300 ф . у име сесије и 200 ф . у име стана — овим се стечај расписује. Компетенти имају своје правилно инструиране молбенице путем својих претноставл>ених власти најдаље до 25. Фебруара (8. марта) о. г. потписаној конзисторији иоднети. Из седнице енарх. конзисторије бачке у Новом Саду 18. (30.) јануара 1886. држане. Епарх. конзисторија бачка.

А4 К. 1788 ех 1895. - 36 ех 1896. С Т Е Ч А Ј 9 2 _з Ради ноиуњења нОвоустаиовљеног ђаконског тиеста у Сентомашу, са којим је скопчапа плата од 400 ФОр. годишњих, но уз коју изабрани !)акон има пзгледа на споредни ириход у скоро истом толиком износу — овим се стечзј расписује. Комиетенти имају своје правилно инструиране молбенице иутем иретпоставл,ене власти своје најдаље до 25. Фебруара (8. марта) о. г. нотписаној конзисторији поднети. Из седиице епарх. конзисторије бачке у Новом Саду 18. (30.) јануара 1896. држане. Енарх. конзисторија бачка.

С Т Е Ч А Ј. 4 з-з Расписује се стечај на оставком уиражњено учитељско место на срн. нар. вероисповедној школи Пивничкој с роком од 4 недеље од нрвогуврштења. Плата је следеће: два Фрта .ља добре ораће комасиране земље и припадајући јој јарош од 4'/ 2 јутра а 1200Ц 0 и 100 ®ор. у готовом новцу. Слободаи стан, са две собе, кујном, комором и гнталом. Код стана бапгга, и једио гувно изваи села. Од укона на који позван буде 50 новч., а на нарастосу дужан ће бити учитељ беснлатно појати. Дужности учитеља су школ. уредбом од 1872. год. прописане, у цркви десну невницу пјенијем састуиати и иоФторну школу држати. Учитељ је уједно и цркв. школ. перовођа п зато ће примати награду од 15 Фор. Државну норезу и еквивалевт дужан ће бити сам учитељ плаћати. Добро инструисане молбенице ваља уиутити на нодписаног м. школ. управитеља. Из седнице м. школ. одбора држаие 6 јануара 1896. године.* Перовођа ас! ћос: Л. Димић Ћира Терић учитељ. м. Н1КОЛ. управитељ. * Допуњени овај стечај важн, дочим су из стечаја у 4 бр. о. л. неке погодности р дужности кривицом псровође изостављене. СТЕЧА Ј 6 2 2 Оставком г. Душана Мокића оетало је уиражњено учитељско место 1. и II. разр. сри. осн. вероиеиоведне мешовите школе у Лалићу иа које се овим стечај расиисује. Са овим местом скопчана је ова плата: 800 круна у готовом иовцу. које ће изабрапи у месечним ратама унапред нримати, слободан врло угодан етан, 40 круна у име огрева и 400 □<> врта ван.села, од укона где нозван буде 1 круна. ИзабранОм енадаће у дужност поред свакидање наставе иреко целе године недељом и свецем а за време уекршњег иоета и ередом и иетком у цркву ићи и једну певницу држати. Првенство имају они који се буду лично иријавили. Добро иоткреиљене молбенице ваља елати потнисаном иредседиику најдаље до 7 Фебруара 1896. г. по ст. календару. Из седнице црквено-школског одбора држане у Лалићу 19. јануара 1896. г. Срдан Увалић Гавра Милип перовођа. председник.

Претплата, оглаои, стечајбвж и рекламације шаљу се Администрацији а остали рукоииси уредништву „Орпског Сиона" у Карловце. За огласђ, оојаве ц сгечајеве илаћа се 6 иовч. од .једиог реда сптиих слова, а за жег сваки пут ио 30 иовч. — Ненлаћена иисжа се не приају, — Рукописи се не враћају. -Звон" излази сваке недеда на целом табаку. Дена му је: За Аустро-Угарску, Восну и Хер^роанв^-^годЈшу 4 фор., на по године 2 фор., а на четврт годше 1 фор. За странб зежље : на годину Ор^гје прпма претпдату књижара В. Валожнћа у Београду. Појединп бројеви стају 10 новч. \ V > Штамгга: Сриске Манастирскс Штамнарије у Ср. Карловдима.