Srpski sion

1>р. 6.

„СРПСКИ СИОН."

С тр. 99.

Број Ек. 18. ех 1896 СТЕЛАЈ. 13 !_ 3 Овим се расписује стечај иа иарохију Ш. разреда у Јасеновцу. Интеркалара нема. Рок пријављивању до 14, (26.) Марта 1896. Из еједнпце Епарх. Консисторнје држане у Плашком, 18. јануара 1896М и х а и д Епископ. Аа К 89/37 ех 1896. С Т Е Ч А Ј ,0 2.^3 Ради попуњења упражњеног меета нротопрезвитератског капелана у Сомбору, са којим је местом скопчапа плата од 550 Фор. која се из црквено-општинске благајне прима, и са уживањем половине штоле за оне дужности, које капелан сам обави — овим се стечај отвара. Компетенти имају своје ваљано инструиране молбенице нотписаној конзисторији најдаље до 25. Фебруара (8. марта) о. г. поднетп. Из седнице епарх. конзисторије бачке држане у Новом ~Саду 18. (30.) јануара 1896. Епарх. конзиеторија бачка.

С Т Е Ч А Ј.

2 — 3

По одобрењу еиарх. шкои. одбора будимског под бр. ЕШО. 492/60 ех 1895. Овим се поново отвара стечај на упражњено учитељско место вероисповедне тиколе у Лгтови барањеке жупаније. Плата је учптељска :годишње у готовом .440 ф . ав. вр. 6 (шеет) ланаца добре ораће земље, на коју сам учнтел. норез нлаћа. 4 хвата тврдих дрва за своју и школску потребу;

етан састојећи се из: 2. иатосане собе, 2. кујне, шпајза, подрума штале и уз стан врт од г ! 2 лаица; затим за неровођство 12 Фор. а од венчаница, укопа и парастоса по 20 новчића. Учитељу у дужност епада, како носведневну, тако и иовторну школу по наставној основи за вероисповедне школе од 25/1У. 1895. бр. III. С. 80/94. тачно вршити, у скушнт. и одборским седницама перо водити, у цркви нојати; у нојединим цркв. Функцијама уз свештеника суделовати и децу у појању обучавати. Који жели ово место получити, дужан је доказати са молбеничним прилозима: да је Србин правосл. вере, да је учитељску школу свршио, и да има оенособлење из мађарског језика. Рок пријави осам дана после трећег уврштења овог етечаја у .Српскоме Сиону". Молбеннце имају се председништву школ. одбора доставити, У Љтови , (последња пошта Безедек.) 27. јануара 1896. Цркв. Школски Одбор. л .ј к. 29,38 ех 1896. С Т Е Ч А Ј 8 2-3 Ради ноиуњења упражњене нарохије V разреда у Пирошу овим се стечај расписује. Компетенти имају своје иравилно инструиране молбеннце иутем претпостављених им власти најдаље до 25. Фебруара (8. марта) 1896. потпиеаној конзнсторијп поднети. Из седнице енарх. конзисгорије бачке у Новом Саду 18. (30.) јануара 1896. држане. Енарх. конзиеторија бачка.

®А

Ђ

ЗУДУ „ • || 1

I ®д®

Ш ш

ш ш

И1.'в : -^Шк • - I ,

I ЛИВНИЦА ЗВОНА И МЕТА.1Л1 | АНТОНА НОВОТНИЈА | | У ТЕМИШВАРУ, ФАБРИЦИ | а | нреноручује се — оа гаранцијом на више годнна — за израду ј е нових звона и за иреливање нукнутнх звона у свакој велп- I | чинп, као и за целокунно хармонично удешено звоњење, иро- | \ виђено са круном од кованог гвожђа, тако удешеном, да се I ј звона ио вољи и лако могу кретатп, ако би се наједном ме- I ј сту пзлунало, чиме се звона сачувају да не нукну. ј | Оеобито иреноручујем од мене пзиађеиа и миого нута \ одликонана ј патенаирана са отвореним одушкама прови^ена звона, ; коЈа имају дуготрајнији, енажнији и дублл звук, него звона но старој системи ј нрављепа, тако, да се овако једно патентирано звоно од 200 килограма изједиачује ј са звуком других ио старој сиетемп лпвених звопа од 260 кплограма. ј Даље нреиоручујем козе за звона од кованог гвожђа. у тороњу слободно стојеће; I звона или шоље за оатове од метала; правлеве старих звона са крунама од кованога ј ГВОЖ^а. — Звона у тежини од 300 килогр. на нпже пма увек готових иа стоваришту. ; 28 23 - 26 Илуетроваии ценогници к прорачуни трошк^ бесплатно и франко.

■~ж

Ш № џ Шш ш ш т