Srpski sion

Б р . 9.

„СР1ТСКИ СИОП."

С тр . 147.

саопћи, да је она саремна предложити круни сазив иародно-црквеног сабора, ако има за то довољно новаца у дотпчној благајни народноцрквених Фондова и ако има иосла, који би се могао ставитп на дневни ред. Нијс немогуће, да ће се том приликом и то питање ставити у конФерспцији: неби ли било згодно по прилици тај дневни ред установити, тако да би га после патријарх и влада моглп круни на знање ставити —-, а у другом реду: није ли згодно време, да се настави онај организаторни рад, којм је 1892. год. неуспехом црквеног конгреса прекинут? Влада мисли сва мњења саслушати и зато су чланови свију странака иозвани. По томе је јасно, да је та конФеренција сасвим консултативне природе, да она нема ништа да реши, што би могло дирати у ирава или у рад автономиих оргапа, или што бп могло прејудиковати становишту срнског патријарха или становишту угарске или хрватско славопске владе. Министар-председник барон БаиФи тежн само стећи уверење: је ли уопће пробитачно да се сазове иародно црквени сабор овог лета., па ако се сазове: шта би му но прилици могла бити задаКа? Већање те конФеренције бити Т.е са свим пом-ирљиве нарави, тако, да 11 е сваки члан мо1ш отворено реКи своје мњеи.е о ностављеним питањима." До којих ће резултата, у доброј вољи сазвана, та конФеренција доћи, и каква ће ли успеха бити, пије дуго чекати и — вндићемо. Ми јој желимо резултата што бољих и успеха што већег.

ЛИСТАК. Б Е Л Е Ш Н. (■(• Милош Димитржјеви!) кр. саветник умировљеии кр. државии надаорнпк школа и дугогодпшњи председник „Матице Српске", умро је у прошли уторак ио подне у Новоме Саду, ударен срчаном капљом. Сарањен је на новосадском успенском гробљу у четвртак после подне уз велпко еаучешће. Његова Светост, патријарх Георгцје благоизвјкио је изаслатн на.сарану г. протоспнђела Лукијака ЂогдановиИа и г. архпђакона Димитрија БранковиЛа. — Прп опојавању у саборној црквп благоизвблио је началствовати внсокопреосвештени г. еппскоп Герман ОпачиН. Над одром у саборној црквн говорпо је секретар .Матпце Српске" г. Др. Милан СавиЛ , а са балкбна матичпне куће, прп пролазу спровода крај ове, опростио се са покојником подпредседник ма-

тпчинг. Тона ХаџиЛ. Пркојншсје у последње годпне своје себе сав посветио „Матици Сриској", па, као што веле, био јој пријатељ п у најкритичнијим невољама њезшшм Бог да му душу нрости! Слава му! (Саборски Одбор) држао је, нод нредседнпштвом Његове Светости мреузв. г. иатријарха 1 еоргија, својередовне седнице од нрошлог понедељка до четврткапре п носле подие. Присуствовали су од чланова: Висопреосвештени г. еппскоп пакрачки Мирон, г. г. прота Ђорђе Влаховпћ, Миша Рогулић, Др. Ника Максимовић, Др. Тоша Недељковић и Јустлн Коњовић. Пзвештај о раду тих седиица донећемо у наредноме броју. (Катихетски испит). Г. Иван МаширевиИ ђакон и иривр. катихета на сриској великој гимназији карловачкој, положио је у прошли уторак писменп, а у среду усменп катихетскп испит и одржао пробно предавање, те је проглашен способним за вршење катихетског звања у средњим школама. У комисији беху: г. архимандрит Митрофан /ИевиЛ. као нредседник, те г. Милан ЋириЛ новосадскп протопрезвптер, г. протојереј Јован ВучковиЛ ректор богословије, п I г. Сава ТеодоровиЛ катпхета на великој реалци у Земуну. (За православног архијепископа митрополита буковиноког и далматинског,) именовало је Његово Велпчанство черновичког конзисторијалног архимандрита п генералног викара, Аркадију Ћџа&ркбвића. На месго овога иостављен је Др Василпје Рента, досадањп професор богословпје у Чернбвици. (ј Др. Бранко Стеванови^) нредседннк темишварске цркв. општине и некадањи носланпк п раденик на народно-црквеним саборима умро је 22. фебруара о. г. Лахка му земља! Јавна благодарноет. Господару Стевану С. Андрејеви&у, поседнику у Земупу. Овим се изјављује благодарност на хрншћанској му доброти, којом је он свету иагау цркву украспо, давшп лено ббновитн свето јеванђеље наше, за спомен блаженопочившег с-вога таста Николаја и нуннце Софије Станпмировпћа поседника Мраморачког, п његове једпнице ћерке, а своје добре узорите супруге Јулке. Бог нека му наплатп доброту његову. Правосл. српскп црквени одбор V Мраморку 1 фебруара 1896. Председништво. ОГЛАСИ. С Т Е Ч А Ј. 21 1 -з Ради сталиог. поиуњена учитељског места., па вероисиоведној основној Школи у Бајши (Бач — бод.) Плата је 510 Фор. у готовом повцу слободан стан са две собе, кујном, комором и вртом. Од укона на који позван буде, 50 нов.