Srpski sion

„СМ1СКИ СИОН."

Стр. 339

школи III. четврти у „Иавлишу" са годишњом илатом од 500 ®ор. ав. вр. слободпим станом. баштом и огревом. Дужности су учител.а пронисане школеком уредбом и наредбама. Учител. је дужап по о^ређепом рсду у цркви појати. Компетовати могу само потпуно оспособљени учитељи. Молбе са сведоџбама вал.а упутити председпиштву шк. Одбора. Рок стечају излази 1. (13.) Јуна т. г. Из седпице шк Одбора срп. православне црквено-школске општине у Меленци, држане 17. (29.) анрила 1896 год. Стева Жупански Симеон Мишковић пр. деловођа. претоедник шк. одбора.

II ОЗИ В на евечану проелаву 201-годишњице од поетанка ерпеке карловачке Митрополије, која ће се држати тре&и дан Духова. 14 (26) маја 1896 г. у Сентандреји. РЕД СВЕЧАНОСТИ: 1.) У 10 сати пре подпе у храму збешкоме литургија и свечан помеп блаженом патријарху Арсенију Чарнојевипу. 2.) У 1 сат по подне заједнички ручак у гостионици Галицеровој под Збегом. 3.) У 3 сата но нодне иародна забава са појањем и иевањем певачке дружине „Коса" и „Сентандрпјске српске певачке дружине." 4.) У 6 сати по подне играње српских нароних игара. 5.) У 8 Ј / 3 сати завршетак и повратак у С.-андреју и Будапешту. Напомена учееницима. а) Приређивачи свечаности полазе из Будим•пеште у 7. с. 40 м. у јутру железницом са Ра11'у1ег-а. (Жељезница та иолази још и у 10.30, 12.45 пре, а у 2,45, 4.00, и 5.15 по подне. б) Учесници у заједничком, ручку плаЛају 80 новч. од особе (за наприкаш, нечење, салату, хлеб и '/з литре вина), а пријављују се у Будимпешти до 11. (23.) маја у подне код домара Текелијина завода и у Сентандреји у истом року г. Николи Кречаревићу. в) Жељезничка вожња стоји тамо и натраг II кл. 1 Фор , Ш кл. 70 новч. За приређивачки одбор српске академске омладине. У Будимпешти, 8. (20.) маја 1896. Станко Араницки Стеван В. ПоповиБ. тајнмк. председник. Милош Бокшан благајник. Јавна благодарноет. Позната српска добротворка, госпођа Љубица Јелчић удова Радишић, становница сегединска, у знак своје усрдне иобожносгн, изволела је поклонити местној светој цркви од тешке свиле богато искићена два барјака у вредности преко 150 Форината. — На овом богоугодном делу, као милодару, изриче јој местна црквена општина најтоплију захвалност. Из седнице местног црквеног одбора, држане у Српском-Крстуру 5. маја 1896. године. Сима МоциБ Јереј Л. Св. Дражи^ учитељ и перовођа. намесиик, иарох и председник црквене општине. ОГЛАСИ. Бр. 3. ш. о. ех 1896. 41. 3—3 С Т Е Ч А Ј. Овим се отвара стечај за учитеља мешов. школе 1. и II. раз. у Меленци на предградској

Бр. 78. ПРЕИОРУКА. з-з Давнашња жеља ниже подписане онштине била је, да своју повосаграђену цркву украси са ликовима светитељским, који би одговорили њезином снолЈашњем изгледу. То је имала срећу у Фирми Г. г. В. Марковића и И Павловића, тргов. цркв утвари из Земуна наћи људе, који су иашу свету православну српску цркву снабдјели са икопама вјештачки- израђеним у строго нравославном типу. То се овим ниже подиисана оиштииа налази иобуђена свима ернско-православним ошптинама у Босни и Херцеговини препоручити их, не само као вјештаке него као честите и ноштене ЛЈуде са врло умјереним ценама. Српско-православна оиштнна. У Зеници 11. Марта 1896. М. II. Гавро Гаши^. парох Зенички. Еор^е Је#ти1. Хура Ј1уки&. " Број ~323, 383. ~~ 45 3—3 С Т Е Ч А Ј. На парохију II. класе у Раићу, и IV. у Ловској. Рок стечајним молбама до 18. (ЗО.)јунија о. г. а интеркалара нема. Из сједнице консисторијалне у Накрацу 16. (28 ) априла 1896. Епархијска Консисторија Иакрачка. Ас1 бр. К. 226/264 ех 1896. 43 3—3 Е Д И К Т. У бракоразводној парнициЖивана Бранковића из Чалме против супруге му Рахиие Бранковић ро1). Радуловић, којој је еада место пребивања непознато, овим се позива ]>счена супруга Рахиља да у року од 6 месеци након првог увршћења едикта овог у новине, нотписаној конзисторији нредстане или место садашњег свога пребивања пријави, јер ће се у противном случају против ње подигпута бракоразводна парница и без ње свршити. Из седнице архид. конзисторије, у Карловцима 11. (23 ) априла 1896. Архидијецезална конзисторија.