Srpski sion

С тр . 452.

С Т Е Ч А Ј. 08 2-з Овим ое отвара стечај на учитељско место са платом од 230 Фор. а. вр. 26 кибли жита чиста, 5 кибли кукуруза, 4 лаица ораће земл.е, огрева колико иотребује, слободап стан са 2 собе, 1 пшајн, 1 кујна и иодрум, слободан врт у школској дворани. Који жели ово место добити нека добро инштруира сведочанства његова и нека докаже да је вичан у мађарском језику. Рок трајв до 20. јулија 1x94. Из седнице школ. одбора у Срнској Кечн, 9. (21.) јуна 1896. држане. Иса Амиджић Ђорђе Арађап привремсни учптељ и перовођа. предоедник. С Т Е Ч А Ј. 66 2-8 На упражњено учитељско место I. и II. разр. срп. осн. вероисповедне мешовите школе у Лалићу овим се расписује стечај. Плата је сљедећа : 800 крунау готовом новду које 1\е изабрани у месечним ратама у нанред приматп, слободан стан са двс собе, 40 круна у пме огрева и 400П 0 врта ван села, а од укопа где позваи буде 1 круна. Изабраном спадаће у дужност поред свакидање наставе преко целе године недељом и праздником, а за време ускршњег поста и сваке среде и петка, у цркву ићи и једну певницу држати. Добро поткренљене молбепице ваља слати потнисаном председнику најдаље до св Илије. Из седнице црквено-школског одбора држане у Лалићу, 3. јуна 1896 г. Срдан Увалић Гавра Мплин перовођа. председник. С Т Е Ч А Ј. 67 2--з Иа унражњено учитељско мес/го на срн. вероисноведној школи 1. II. разреда у Дероњи распиеује се стечај. Илата је учитељу : 303 (три стотине) а. вр. коју од пол. ошптине у напред нрима, 6 катастрални јутара земље (по 1600Ц) на коју учитељ порез плаћа, дал.е слободан врло леп стан с баштом. Изабрани учител. биће дужан све школ. уредбом ирописане дужности врпшти и у цркви за левом цевпицом појати. Рок етечају о св Илији. Из седнице школ. одбора држане 2. јуна 189(5. у Дероњи (и. р. НоЉа^ћ. В. В. т.) Школски одбор.

бр. 21-

С I' Е Ч А Ј. «з з-з Ради сталног попуњења учитељског места у КишФалуби, овим се расписује стечај. Илата учптељска с.е састоји пз 304 Фор. које прима из месие црквене благајне као и 20 Фор. рачуно-перовођства, 36 Фор. у име поФторне школе из политичне благајне, даље 3. м. ланца (2 л. 463П хв.) оранице, на које учител. порез плаћа, удобан сган, са две собе, кујном, комором, иодрумом, шупом, шталом и поред стана башту од 1. ланца (817□ хв.), и најпосле 4 хвата тврди дрва. Од венчанице, парастоса, великог укопа ио 40 иовч. а од малог укопа 20 новч. Дужности учитеља су школским уредбама и наставним планом прописане као у св. цркви дужности иојцм обављати н школску дјецу црквеном појању обучавати. Молитељи иека ее са добро ппструираиим молбеницама обрате на подписатог председника да су осиособљени учител.и и испит из мађарског језика иоложили. Рок етечаја шест недеља до 21. јула о. г, но ст. кал. У КишФалуби, 9. јуни 1896 год. Роман Косић председник. Врој С)40. 76 1—3 С Т Е Ч А Ј. Овијем се исиисује стечај на мјесто нривременога кућнога духовника код кр. земаљске казнионе у Лепоглави са годишњом илаћом од 1100 Фор. н етаном у нарави. Молитељи имају инструиране молбенице евоје ноднијети Епархијској Консисторији овој најкашње до 16'. (28.) Јулија 1896. У Пакрацу 22. јуна (4. јула) 1895. Епархијска Коисисторија Пакрачка. Број 617. 77 1 — 3 С Т Е Ч А Ј. Овијем се иеписује стечај на звање системизиранога капелана у Пакрацу са нлатом од 600 ф. годишњих п осталима нузгреднима доодцима као наградом за катихизирање и т. д. Молитељи имаду инштруиране молбенице своје поднијети Епархијској Консисторији овој најкашње до 1(1. (28.) Јулија 1896. —' Нз сједнице Епархијске Консисторије у Пакрацу, 18. (30) јуна 1896. Еиархијска консисторија Пакрачка.

„СРПСКИ СИОН>

Претплата, огласи, стечајгви и рекламације шаљу се Администрацији а остали рукоииси уредништву ,,Српског Сиона" у Карловце. За огласе, објаве и стечајеве илаћа се 6 новч. од једног реда ситнпх слова, а за жиг сваки пут по 30 повч. — Неплаћена писма се не примају. — Рукописи се не враћају. „Српски Сион" излази оваке недеље на целом табаку. Цена му је: За Аустро-Угарску, Восну и Херцеговину на годину 4 фор., па по године 2 фор., а па четврт годше 1 фор. За стране земље : на годину 5 фор. Из Србије прима претплату књижара 15. Валожића у Беотраду. Појединп бројевп стају 10 новч.

Штампа: Српеке Манастнрске Штамнарије у Ор. Карловцима