Srpski sion

С ТР. 468.

Б Р. 28.

С Т Е Ч А Ј. 83 1-з Оврм се расппсује стсчај на учител.ско мссто на срп: вероисноведној школи у НађФали (тем : вармеђа) Плата је учитељу 235 Фор: у готовом, 40 ®ор. у име огрсва, 25 ®ор. за нероводс-тво, 50 кпбли чиста жита, то јест: 31 Хекто и 31 литре; нристојан стан са баштом; код стана од по ланда, а изван села по ланца баште, 4 ланца ораће земље, на коју сам учитељ порез плаћа Учитељу ће спадатн у дужност све прописане предмете предавати, и у цркви редовно са десие стране појати и децу у црквеном појањуобучавати. Од учитеља се иште, да је испитан учитељ и да је испит из мађарског језика иоложио Пе исгштани учитељи неће.се никако у обзир узети. Молбенице имају бити сведоџбама о учител.ском оспособљену спабдевене иа и сведоџбом о моралном понашању. Молбенице ваља послати подписаном школском одбору до 20 јула о. г. (до св. Илије), када ће се избор одржати. Иште се и лична пријава Из седнице Цркв. Школ. Одбора држане у На1)Фали 24 јуна 1896 г. Цркв. Школски Одбор.

С Т Е Ч А Ј 85 1 -3 Расписује се стечај за учитеља на четвероразредној мешовитој школи у Ловри Нлата је учитеља следећа: 340 ®ор.; 15 ланаца ораће земље, (која носи 150—180 Фор. годпшње прихода); 500 ниртлије или зато 25 ®ор.; од укоиа. као и венчанице 50 нов.; слободан стан, који се састоји из две собе, једне кујне, коморе и штале и до стана башта. Осим тога годшиње 40 Фор. разног ирихода. Дужности су учитеља: редовну п поФТорну школу водити, у цркви појати ii у општинским седницама пероводити, за које добија засебну награду од 12 Фор. годишње. Они који желе ово место нолучити, нека пошал.у своје добро инструиране молбеннце на иодписанога председника цркв. онштине. Захтева ; се подпуно знање мађарског језика п да је из њега испит положио. Рок стечају истичс: 2(>. августа по старом кал. Првенство ће имати они, који се лично иријаве и у св. цркви буду нојали. У Љври, 20 јуиа 1896. Милош Видак председник.

I ж

ш ш I ш I ШбЈ џ шш I

I ЛИВНИЦА ЗВОНА И МЕТАДА! АНТ0НА НОВОТНИЈА У ТЕМИШВАРУ, ФАБРИЦИ = ирепоручује се — са гаранцијом на више година — за израду ј ј нових звона и за нреливање иукпутих звоиа у свакој вели- ј чини, као и за целокупно хармонично удешено звоњење, про- ј [ виђено са круном од кованог гвожђа, тако удешеном, да се ј I звона по вол.11 и лако могу кретати, ако би се наједном ме- ; § сту излупало, чиме се звона сачувау да не пукиу. Особито препоручујем од менеј изиађена и много пута : одликоваиа патентирана са отвореним одушкана прови^ена звона, која имају дуготрајнији, снажнији и дубљи звук, нсго звопа по етарој системи прављена, тако, да се овако једно иатентирано звоно од 200 килограма изједначује са звуком других но старој системи ливених звона од 260 килограма. Даље препоручујем козе за звона од кованог гвожђа, у тороњу слободно стојеће; звона или шоље за сатове од метала; прављене старих звона са крунама од кованога гвож^а. — Звопа у тежини од 300 килогр. на ниже пма у т век готовпх на стоваришту. 28 8—26 Илустровани ценовници и прорачуни трошка бесплатно и Франко.

ш тЏ Јр # 1 I ®)(® ж

2:4 I %ј(Џ ш ш I Љ} I

Претплата, огласи, стечајеви и рекламације шаљу се Админиотрацији а остали рукопиеи уредништву „Српског Сиона" у Нарловце. За огласе, објаве н стечајеве плаћа се 6 новч. од једног реда ситшх слова, а за жиг свакн пут по 30 повч. — Неплаћена писма се не дримају. — Рукониси се не враћају. „Српски Сион" излази сваке недеље на целом табаку. Цена му је: За Аустро-Угарску, Восну и Херцеговину на годину 4 фор., на по године 2 фор., а на четврт године 1 фор. За стране земље : на годину 5 фор. Из Србије прима претплату књижара В. Валожпћа у Београду. Поједини бројеви стају 10 новч.

Штампа: Српске Манастирске Штамнарије у Ср. Карловцима