Srpski sion

Б р . 47.

„СРПСКИ

СИОН."

С тр . 785.

2522Г Обраћам се па иоштовану иублш;у, а у првом реду на нречасну г.г. евештенике, учитеље, елушаоце богоеловеких и учитељеких школа, са молбом да ме у предузећу овом предилатом потномогну. Наумио сам издати

које је по досадаљим издањима иоправио и музички обрадио г. Вл. Боберић, богослов IV. год. и гимназијски коровођа. Ноте су већ дате у штампу код првог и одличног бечког литограФског завода и за кратко време биће готове. ВЕ.ИИКО ЦРКВЕНО ПОЈАЊЕ штампа се на финој сатинираној хартијп а изнеће до 130 страна велике осмине, и стаје у г/редилати 1 ф. 50 н., а дуЛаиска цена ће јој бити 2 фор. Преднлата нека се неносредно шаље само на доленотписану књижарницу. 0'сим тога препоручујем своје сложиште: забавних, поучних, школеких и црквених књига, музикалија, мапа, глобуеа и школеких учила, тиеканица и свега што у ту сврху спада, послуга врло тачна а све по оригиналним ценама. У Срем. Карловцима, 1. новембра 1896. С поштовањем КЊИЖАРНИЦА СЕТОЗАРА Ф. ОГЊАНОВИЋА. П. н. Господи учитељима и сл. црквено-школским општинама. Саопштавамо, да смо спрежплп довољаи број „Мале Катавасије" за основне школе, како би могли вадовољитп све наруџбпие, које нам стпгну, а које и очекујемо. „МАЛА КАТАВАСИЈА" наша је одобрена и прописана З^. ОСНОВНЕ ТТТКОДЕ како нашим вел. Школеким Саветом, тако и вие. кр. зем. владом у Загребу. Она је уређена (редигована) као нпједна до сад по стручњадима на то позваника п надлежнима. Стоји само 20 новч. а велика је 8 штамианих табака са јаким корицама и на доброј хартији. Кад се на више куии дајежо 25% рабата. Молимо п. н. господу учитеље п сл. црквеношколске општине, да нас иотпомогну својим наручбпнама, јер само тако ће се стати на пут увлачењу у школе наше и таких катаваспја, које за школу нису. ГЛАС ИЗ ЦРКВЕ ПРОПОВИЈЕДИ проте Јована Вучковића проФ. богослов. учидиштакарловачког. — Цена је књизи I круна. Српска Манастирека Штампарија.

ОГЛАСИ.

С Т Е Ч А Ј. 2 з Услед оставке г. Александра Торњанског овим се ради сталног попунења учитељског места на овдашњој вероисповедној школи за I. и II. разред расписује стечај. Годишња је плата учитељу 400 Фор., у име школ. послужитеља 24 ф . за рибање школе 10 ф., за писаћи прибор 15 Фор., даље слободан стан са 3 себе, кујном, јеловником, шталом, шупом и баштом од 400Д хвати, сламе за огрев колико иотребно буде и 1 Фор. за сваки ногреб где позван буде. Изабрани учитељ имаће све школском уредбом прописане предмете у школи предавати, нри сваком богослужењу у цркви за левом певницом појати, децу црквеном појању учити, уз частни пост ускршњи средом и иетком па јутрењу и иреждеосвећењу долазити, У обзир ће се узети само онп комиетенти који су учитељску школу у Сомбору свршили и испит из мађарског језика положили. Рок стечају траје до 10. декембра 1896. год. Из седнице црквено-школског одбора држаног у Сри. Арадцу 6. (18.) октобра 1896. г. Алексапдар Торњански Боип Цукић перовођа. председпик. С Т Е Ч А Ј. 179 1-2 Овим се расписује стечај на једно учитељско и једно учптељичко место. Плата је учитељу 500 Фор. два Фата сламе, 5 Фор. иаушала и 2 јутра земље, на коју порез плаћа ће (за ову годину добија повац за исту земл>у), слободан стан од 3 собе кујне и коморе. Плата учитељице: 400 Фор. у име станарине 70 фор., док не добије стан, — два Фата сламе и 5 Фор. иаушала. Обоје дужни су поФтору школу држати када на њих ред дође, уз награду 40 Фор. Дужпости су уредбом прописане дужпи обављати, децу у цркву водити, учитељ у цркви појати, а учитељица дужпа је ручни рад предавати, а код учитеља ће се узети у призрење и вештина короводства. Одбор додељује разреде — Компетенти су дужни показати оспособл.ење из мађарског језика. Рок иријаве и дан избора 12. (24.) Децембра 1896. Изабрани нримају звање 21. Јануара 1896. Из седнице школ. одбора држане 10. (22). Новембра 1896. Карлово 12. (24). Новембра 1896. Милап Попов Сима Величковић нсровођа. председник школ. одбора.