Srpski sion

С ТР . 786.

„СРПСКИ^ИОН. и

В Р . 47.

Бр. К. 518 сх 1890. 17«) 3-3 С Т Е Ч А Ј. На једно уиражњено стипендијско место у заклади иокојног Петра Божића с износом ол годишњих 150 -Фор. ав. вр. Првенство имају сродници аавештачеви. Питомци, који се уче у средњим школама, морају слушати иауке своје у срн. вел: гимназији у Карловцима. Молбенице се имају до 9. (21). децембра 1896 код нотписане енархијске власти поднети. Из седнице енархијске: конзисторије држане у Темишвару 15. (27.) октобра 1896. Епархијска Еонзисторија Темишварска.

С Т Е Ч А Ј. 176 з-з На упражњено учител.ско место на срп. нар, вероисповедној мушкој школи у Беочину расписује се стечај. Плата је 410. ®ор за редовну обуку; 40. Фор. за новторну; од укопа, где нозван буде, I ®ор., и стан у школској згради са две собе, кујном и нобочним зградама.

Поред прописане обуке дужан је учитељ у цркви појати и децу у иојању обучавати. Рок пријаве 1. (13.) Децембра 1896. када Не се и нзбор обавити. Из седнице иривременог цркв. одбора орп. прав црквене онштине у Беочину 28 Октобра (9. Новембра) 1896. Гавра Живковић парох и предеедник. С Т Е Ч А Ј. 178 1-1 За привременог учитеља у Р.-Аљмашу, тражи се доброг поведења младић који толиког знања и вештине има, да је кадар 10—12 деце у најнужнијим предметима успешно обучавати; при том да је ваљан иевац и дулшости овога у цркви и ван ове самостално да одправљати уме. Плата је испод минпмалне, али укупно до преко 250 ф. излази. — РеФлектанти нека се обрате на ,потиисанога, — код кога се и ближе околности дозпати могу, — најдаље до 1. децем. т. г. У Р.-Аљмашу, (Касг АЈгааз, Гејег т.) 11. Новембра 1896. Јереј Георгије Јанковић парох, предс едник и школ. управитељ.

ЛИВНИЦА ЗВОНА И МЕТЛ.1Л] АНТ0НА Н0В0ТННЈА У ТЕМИШВАРУ, ФАБРИЦИ I преиоручује се — са гаранцијом на више година — за израду [ нових звона и за преливање иукнутих звона у свакој вели- | чини, као и за целокупно хармонично удешено звоњење, про- ј виђено са круном од кованог гвожђа, тако удешеном, да се ј звона по вољи и лако могу кретати, ако би се наједном ме- | сту излупало, чиме се звона сачувау да не нукну. ^ Особнто препоручујем од менеј изнађена и много пута 1 одликована \ патентирана са отворешш одушкама прови$ена звона, I која имају дуготрајнији, снажнији и дубл,и звук, пего звона но старој системи е прављена, тако, да се овако једно патентираио звоно од 200 килограма изједначује = са звуком других по старој сиотеми ливених звона од 260 килограма. = Даље препоручујем козе за звона од кованог гвожђа. у торорву слободно стојеће; \ звона или шоље за оатове од метала; прављеве старих звона са крунама од кованога ј гвож^а. — Звона у тежини од 300 килогр. на ниже има увек готових на стоваришту. § 28 16—27 Илустровани ценовници и прорачуни трошка бесплатно и Франко. =

Претплата, огласи, стечајеви и рекламације шаљу се Администрацији а остади рукописп уредништву „Српског Сиона" у Нарловце. За опасе, објаве и стечајеве плаћа се 6 новч. од једиог реда ситиих слова, а за жиг сваки пут по 30 новч. — Неплаћена писжа се не примају. — Рукописи се не враћају. „Српски Сион" излази сваке недеље на целом табаку. Цена му је: За Аустро-Угарску, Босну и Херцеговину на годину 4 фор., на по годпне 2 фор., а на четврт године 1 фор. За стране земље : па годнну 5 фор. Из Србије прима претплату књижара В. Валожпћа у Београду. Поједини бројеви стају 10 новч.

Штампа: Српске Манастирске Штамнарије у Ср. Карловцима.