Srpski sion

С тр . 330.

"СРПСКИ СИОН."

Бр. 21.

одредаба садањега саборскога устројства. 2.) Обнародовање иредлога саборскога одбора, који се подносе сабору, у свему зависи од пресуђења саборскога одбора, те се нема што пребацивати саборском одбору. Ну ми већ сад изјављујемо, да ће се устав за најкраће време штампати и обнародовати, што до сад није било могуће, пошто се непрестано радило на њему. Из горњега ће се свако непристраетан уверити, да такво расирављање ове ствари, као што то чине некоји српски листове ове митрополије, може, а по прилици и мора самој ствари једино шкодити; а то је неоправдано, пеосновано и за осуду.

Поступак при избору заступника на ерпеки правоелавни народно-црквени Сабор. Ради бољега упутства и равнања наших дрквених општина и одбора, изборних скуиштина и одбора, те свакога бирача, било у дрквеној општини било на изборној скупштини, доносимо ево односне §§ из Изборног Реда, који се односе на горе споменути избор застуиника, односно дрквено-онштинских изборника. Односне одредбе Изборнога Реда за српски православни народно-црквени Оабор, превишње иотврђеног Највипшм Решкриптом од 29. маја 1871. а обнародованог у Сабору нашем 13. јула 1871. гласе овако : §. 7. Право бирача од свештеничког реда имају изузимајући личне чланове сабора, сви свештениди без разлике чина и сгепена, који дотичном изборном месту или срезу припадају. §. 8. Право бирача од световног реда имају сви исповедници православне вере, који православној црквеној општини истог изборног места или среза принадају, и који по црквено-општинској уредби имају право, да бирају општинске скупштинаре. §. 9. Попис бирача, који имају право да бирају скупштинаре црквене општине, служи за исказ бирача, који имају цраво да бирају заступника за сабор ; но сваки, који општини црквеној прицада, има право искати, да новодом сазива редовног сабора за бирача уписан буде, ако је донде својства добио, и да се онај избрише, који је донде та својства изгубио, или их као новопријављен нема.

Еад присне распис за сазив сабора, биће дужан одбор општине црквене и односно предсједник јо.ј, да што пре, најмање пак 14 дана пре дана за избор заступника одређеног, списак општинских бирача ради јавног прегледа изложи на месту, које је сваком бирачу приступачно, и да о томе дотичне становнике извести огласом у цркви преко пароха, или на други у месту уобичајени начин, како ће се свак:: осведочити моћи, је ли сам за бирача уписан, и није ли уписан који није имао или је међутим изгубио ираво бирача. Ко мисли, да има право искати, да буде сам уписан, или да други пре уписани, или новопријављен иснисан буде, може то за 8 дана учинити. За три дана после тога решиће црквени одбор о рекламацији једне и друге врсте, и објавиће успех приликом листине новоуписаних и исписаних на црквено-општинској кући, или на други уобичајени начин. §. 10. Где не би било пописа општинских бирача, дужан ће бити одбор црквене општине, да исти по пропису црквено-општинске уредбе зготови најдаље две недеље дана пре дана бирања заступника, и да даље на начин у §. 9. означени постуии. .§. 12. Избори заступника једни су непосредни, други су посредни. §. 13. Непосредни су избори у местима, која сама за себе по једног заступника бирају и шаљу. У њима имају сви у бирачку листину уписани бирачи право, да заступника за сабор бирају. §. 14. У другим изборним срезовима, у којим више општина једног заступника бирају, обавља се избор посредно; у њима бирају бирачи ошишине најире изборнике у оном броју, који јој ирипада, да онда ови у извесни дан и на опредељеном месту са изборницима других општина заступника за сабор бирају. §. 15. За посредне изборе бирају се у свакој општини на 200 душа по један изборник, а па надиоловични сувик/ак шога броја шако^е један* У отишинама, где нема 200 душа бира се један гшборпик. У општинама: Карловцу, Загребу, Реци, * На пример општина која броји 1105 душа бира на 1000 душа 5 (т. ј. 5X200=1000) и на преосталих 105 још једног изборника, дакде свега 6.