Srpski sion

С тр 434.

„СРПСКИ СИОН."

В р . 27

царско и Апостолско краљевско Величанство најмилостивији Господар и Краљ наш Франц-ЈосиФ I! Да живи ЕБегова Преузвишеност краљевски Цовереник, бароп Федор Николић од Рудне! Речима Његове Светости иридруживали су се усклици одобравања и „живио"',. после којих се Његова Преузвишеност кр. Повереник обрати саборским посланицима овим речима: Пошшована Госиодо! Ире, но што отпочнете стваран рад, треба да се у смислу уредаба конститујишете под председнинггвом ЈБегове Светости. господина митроаолита-патријарха, то јест, да мандате своје нредложите ЕВеговој Светости, и да по обављеном оверовљењу, изаберете једног световног потпредседника и нуждан број бележника Врло би добро било, да се оверовљења што пре заврше, да би узмогли својски и, из дубине дугае своје желим — уснегано радити на задовољство Његова Величанства, нагаега љубљенога Краља, а у корист нагае миле домовине, као и свете нам цркве и народа српског. (Живио!) Вагау Светост пак умољавам, да бисте благоизволели, конштитујисање сабора и списак оверовљених посланика — као и списак изабраних часника саборских у своје време, ио по себи се разуме, одмах по обављеном избору, мени саонштити. Даље вас умољавам, да чим буде Сабор за конштитујисан проглашен — исти одмах иозовете, да из своје средине изашље денутацију к мени, која ће ме позвати ради тога, да сабору саопштим упутства, добивена од стране Његова Величанства. Кр. Повереник уз усклике живио оставља саборницу, исираћен по Његовој Светости и виспреосвешт. г. г. епископима до излава из саборнице, и изабраним изасланством до стана Му у патријарашком двору. Његова Свешош заузима председничко место. Барон ЖивковиЉ: Ваша Светост, преузвишени г. Иредседниче! Као најсгарији члан међу посланицима изјављујем у име моје и мојих 65 једномншљеника, да жалимо што је преузвишени г. кр. Повереник прве речи на овај народно-црквени Сабор управио на језику,

који према нашем устројству саборском и пословнику није језик овог Сабора,. те што већина сабора није могла разумети те нрве речи кр. Повереника. Његова Свешосш. Желите ли, да ту изјаву доставим на надлежно место ? ]>((рои Јован ЖивковиЛ. То не. Нека се то сматра само као наша изјава. Његова Свешост. Нека Сабор нрема пословнику изволи изабрати два најмлафа посланика за привремене перовође. Изабрани: Др. Бранислав СтанојевиЛ и Др. Милан МандиИ заузимају место за бележничким столом. Његова Свешосш. Позивам г.г посланике, да изволе предати своје веродајнице саборс^им перовођама Посланици предају веродајнице. Предало је свега 69 њих. Његова Свешосш нозива Сабор, да приступи избору верификацијоног одбора. После свршеног гласања Његова Свешосш позива Сабор да изабере 4 члана скрутинија. Изабрани су двојица перовођа, те Др. Богдан МедаковиЛ и Васа МуачевиЛ. Установљује се, да је предано 61 гласовница, од којих је 59 гласало за: Максима Живковића, Божидара Поповића, Младена Јосића, Саву Стојаковића, Петра Велебита, Др. Красојевића, Др. Чуновића, Пају пл Еремића, Др. Бран. Станојевића., Др. Божеског, Евгена Думчу, Др. Ник. Ђурђевића, Сму пл. Богдановића, Др. Богдана Медаковића, Др. Петра Станковића. — Нрима се. Његова Свешосш проглашује ове посланике за изабране чланове верификацијоног одбора и позива их, да се конститујишу и свој рад што ире доврше, како би конститујисање Сабора могао обавити и саборски рад што пре отночети. Његова Свешосш затвара седницу.

Свечани ручак у патријарашком двору на дан отворења Сабора. У 2 сахата после подне отпочео је- свечани ручак у патријарашком двору. Његовој Светости на десно седио је преузвишени кр. иовереник, а с леве г. барон Јован Живковић. Пред двором је за време ручка свирала војничка банда.