Srpski sion

С тр . 460.

„СРПСКИ СИОН"

Вр. 28.

С Т Е Ч А Ј. 89 2-3 Овим се расписује стечај на упражњено учитељско место у Срп. Ст. Мартону Плата је годишња, месечно у напред, 450 Фор. У име паушала 5 Фор. као перовођа 10 ®ор. дрва 10 мет. ораће земље 3 Ј /г ланца, на коју учитељ сваковрсни норез плаћа; од вогреба где позван буде 50 н.; 6. великих подвоза нреко године; слободан стан са две собе, кујне, коморе и пола баште. Дужностк су учитеља школ. Уредбом од год. 1871. одређене, а доказати има да је испит из мађарског језика с добрим успехом положио; ноФторну школу држати, у цркви појати и децу цркв. појању учити. Рок пријаве св. Илија т. г. када ће се избор и обавити. Из седнице Школ Одбора држане 24. Јуна у Срп. Ст. Мартону. Аркадије Бугарски председник Д. Ш 0. <5р. 266. ех 1897. 100 1-1 ДРАЖБЕНА ОБЈАВА. У смислу решења свога од данашњег дана и иод горњим бројем, а по основу одобреног ирорачуна од сл. епарх. администр. одбора бач-

ког, долеиодписана онштина расписуЈе овим дражбу на мањак (са кратким роком), ради издавања накнадног зидарског и бојадисарског поела око оправе: свога св. Храма и ограде му, као и свога онштинског дома и ограде дворшнта истог дома. По оасу поднесених јој трошковника 1) зидарски посао прелиминир. је на 275 ф .— н. 2) бојадисарски посао прелим. је на 187 ф 20 н. свега: 462 ф . 20 н. РеФлектанти, који горње послове подузети желе, дужни су у име пишманлука председништву овоопштинском положити 10% прелиминиране своте ; трошковнике пак могу у истог председништва у свако доба видети и проучити. Сама дражба на мањак одржаће се у недељу 13. (25.) јула о. г. у два сата по подне нред. црквеним одбором као иовереником општинским при дражбеном чину. Општина задржава себи право иосао издата оном од иријављених дражбеника, у коме највећу гаранцију имала буде. Из седнице ванредне главне скупштине држане у Ади 27. јуна 1897. год. Председништво.

ДРУГИ ОГЛАСИ.

) ЗВ0Н0ЛИВННЦЛ И ФШШ. ГВОЗДЕНИХ КОЗА ЗА ЗВОНА : АНТОНА НОВОТНИЈА I У ТЕМИШВАРУ, ФАБРИЦИ 1 \ нрепоручује се — са гаранцијом на више година — за израду ј = нових звона и за преливање пукнутих звона у свакој вели- : = чини, као и за целокупно хармонично удешено звоњење, иро- ! Е виђено са круном од кованог гвожђа, тако удешеном, да се ; = звона по вољи и лако могу кретати, ако би се наједном ме- ! I сту излупало, чшме се звона сачувају да не пукну. \ Особито препоручујем од мене изнађена и миого иута одликована;

патентирала са отвореним одушкама прови^ена звона, која имају дуготрајнији, снажнији и дубљи звук, иего звона по старој системи прављеиа, тако, да се овако једно патентирано звоно од 200 килограма изједначује са звуком других по старој системи ливених звона од 260 килограма. Даље препоручујем козе за звона од кованог гвожђа. у тороњу слободно стојеће; звона или шоље за оатове од метала; прављене отарих звона са крунама од кованога гвожђа. — Звона у тежини од 300 килогр. на ниже има увек готовпх на стоваришту. 52 5— Илустровани ценовници и прорачуни трошка бесплатно и франко. На миленарској земаљској изложби у Будимпешти 1896. награђена са великом миленарском медаљом.

,,Српски Сион" излази сваке недеље на целом табаку. Цена иу је: За Аустро-Угарску, Босну и Херцеговину на годнну 4 фор., на по године 2 фор., а на четврт године 1 фор. За стране звжље : на годину 5 фор. Из Србије прнжа претплату књижара В. Валожића у Београду. Иојединн бројеви стају 10 новч Претнлата, огласи, стечајеви и рекламације шаљу се Администрацији а остали рукописи уредништву „Српског Сиона" у Карловце. За огласе, објаве и стечајеве плаћа се 6 новч. од једног реда ситних слова. а за жиг сваки нут по 30 новч. — Неплаћена писжа се не нрижају. — Рукописи се не враћају. Штампа: Српеке Манастирске Штампари.је у Ср. Карловдима.