Srpski sion

С ТР . 716.

„СРПСКИ сион. а

Б Р . 42.

ДРУГИ ОГЛАСИ.

Ж1

194 1—3

ж 1 1 1

СРПСКА ШТАМПАРИЈА У ЗАГРЕБУ јавља да је изишао из штампе ВЕЛИКИ СРПСКИ НАРОДНИ ИЛУСТРОВАНИ И НАЈЉЕПШИ ===— КЛ.1ЕИДАР

4*4

«99

77

УРЕДИО ИГЊАТ И. ДИМИЋ

ЗА

год.

ЦИЈЕНА: 40 новчића или 1 динар

КАЛЕНДАР „СРБОБРАН'

уређен је у родољубивом и српском духу и правцу. Он доноси преко 24 најодабранијих књижевних радова, од нагаих најбољих књижевника и нјесника. У њему ће читаод наћи осим крчсних вјештачких и народних пјесама, 'приповједака првих приповједача из народног живота, и прошлости, још и поучних чланака из живота, историје, из народне привреде. Календар „Србобран" донаша поучне саетаве: „Шта сваком Хришћанину ваља знати из области православне цркве", најважније податке о правоелавном Српству из свих крајева и т. д. Осим књижеввог и забавног дијела донаша календар „Србобрак" 50 најљепших слика вз свију Српских крајева, — знаменитих људи, и Срба родољуба, и 7 слика за лакше разумјевање ствари. Нарочито спомињемо двије дивне илустрације однашег чувеног сдикара Паје Јовановића: „Краљевић Марко и Вила" и БошКО Југовић, кад предводп војску на Косово, које је нарочито израдио за календар „Србобран".

ж 1 к

КАЛЕНДАР „СРБОБРАН"

доноси све слике изрпђене у чувеиом и првом бечком умјетничком заводу Ангерер и Гешл, те би пристале и за календар напреднијег народа. Осим забавних и поучних отвари календар „Србобран" донаша најпотпунији и по азбучном реду састављени сиисак са.јмова (вашара) из целе Троједнице, Далмације, Босне и Херцеговине, Истре, Међумурја, Угарске и Србије. — Календар „Србобран" намијењен је српском народу, и ако га српски народ буде ма и упола са онолико љубави узимао и читао, са каквомје србинском љубављу и пожртвовањем он издан, онда ће и овогодишњи календар проширити круг својих читаоца те из године у годину све љепши и усавршенији бивати. Зато се обраћамо са молбом како на наше вриједне растуриваче, и на сву пр. г. евештенике, г.г. учитеље, трговце, ратаре и на сваког појединог брата и честита Србина, да поради у своме мјесту и околицн да калевдар „Србобран" што више продре у српски народ јер је он једино њему намијењен!

I I I I I ) I

182

ММХАЈЛО АЛФКЛДИ 2 - 3 свештени-ЧКН:, ХХ ЦИВИЛНИ У НОВОМЕ САДУ, ДУНАВСКА УЛИЦА БР. 24.

НА П0В0ЉН0 ЗНАЊЕ. — Част ми је до повољног знања ставити сл. црквеним општинама и преч. господи свештеницима, да с,.м отворио КРОЈАЧК^ за црквено И свештеничко одело, (у Дунавској улици бр. 24.) и примам све у ту струку спадајуће послове, као за цркву: одежде, стихаре, ђачке и "ђаконске, налоње, и т. д.; исто тако за госноду свештенике: мантије горње или долње, мантереса, камилавке, појасеве и г. д. Даље примам на израду: неба, литије и барјаке. Као дугогодишњи деловођа код пок. Соколовића и Св. Миловановића, стекао сам искуства, да сам у сгању сваку, како најмању тако и најопсежнију поруџбину примити и на захтевање најтачније, најбрже и по врло умереној цени извршити. Исто тако примам и оправке црквеног и свештеничког одела. Исто тако јављам п. н. публици, да примам и грађанско ЦИВИЛНО ОДвЛО и израђујем строго по наруџбинама, најтачније и најсолидније а по врло умереној цсни. С особитим поштовањејм МИХАЈУ10 АУ1ФЕУ1Д, кројач.

Претплата, огласи, стечајеви и рекламације шаљу се Администрацији а остали рукошси уредништву „Српског Сиона" у Карловце. За огласе, објаве и стечајеве плаћа се 6 мовч. од једиог реда ситних слова. а за жиг сваки иут по 30 новч. — Неплаћена иисма се не иримају. — Рукописп се не враћају. „Српски Сион" излази сваке недеље на целом табаку. Дена му је: За Аустро-Угарску, Босну п Херцеговину на годину 4 фор., на но године 2 фор., а на четврт годпне 1 фор. За стране земље : на годину 5 фор. Из Србије прима иретилату књижара В. Валожнћа у Београду. Поједини бројеви стају 10 новч. Штампа: Српске Манастирске Штампарије у Ср. Карловцима.