Srpski sion

о ^ с х с ч

Год. VII.

Број 46.

НЕДЕЉНИ Ј1ИСТ ЗА ЦРНВЕНО-ПРОСВЕТНЕ И АВТОНОМНЕ ПОТРЕБЕ СРПСКЕ ПРДБОСЛАВНЕ ЖИТРОПОЛИЈЕ КДРЛОБДЧКЕ. СА БЛАГОСЛОВОМ СВЕТОГ СИНОДА.

БЛАСНИК: Њ. Светост Српски Патријарх Георгије.

УРЕДНИК: Протојереј Јован ЈеремиЋ.

У Ср. Карловцима у суботу 8. новембра 1897.

Организациони штатут православне романеке цркве у Угарекој и Ердељу. (Настнвак). Глава III. Манаетири. §. 66. Манастир је пребивалиште оних црквених лица, која су се по капону свечаним заветом удружила, да живот свој у иотнуној умерепости, сиромаштву и послушности проводе. §• 67. Манастир садржава у себи с једне страие црквенс-општинске захтеве; с друге стране пак равноправан је са протопрезвитератом, и као такови је само епархијској власти потчињен. §. 68. Маиастир се може основати и остварити само дозволом дотичног еиископа, а оснивач је обвезан осигурати за издржавање манастира потребне изворе прихода. §• 69. Манастири се не могу претворити у световњачка пребивалишта.

§. 70. Моиаси заједно са осгалим особљем манастирским стоје непосредпо под надзором манастирског настојатеља, носредно пак под влашћу егшскопа односно архиепископа. §. 71. Ко жели монахом ностати, дужан је себе иодврћи канснском испитивању. По што је за примање у монашки ред од манастирског синода заслужним нронађен, пријављује га манастирски настојатељ епискону одпосно архиепископу, па које нолучује архијерејски благослов. §• 72. Монаси дужни су заједно са њиховим настојатељима без обзира на рукоиоложење и рукопроизводење строго и савесно набљудавати црквена правила. § 73. Манастирски иослови врше се путем манастирског синода, у којем сви јеромонаси имају решавајући глас, јерођакони пак учествују саветујућим гласом као слушаоци п као бележници. § 74. Председник је манастирском синоду на-