Srpski sion

О тр . 780

„стскисионл

Б р . 46.

С Т Е Ч А Ј. 205 1 -3 По решељу Сл. Епарх. Школског Одбора бачког, бр. ШО. 1507/240 ех 1897 расписује се стечај на ново установљеном срп. ирав. вероисповедном забавишту. Плата је забавиљи 300 ®ор. слободан стан са иространом баштом и огрев. Помагачици је плата 120 ®ор. Рок стечају је 30. нов. (12. дец.) ког ће се дана и избор обавити. Из седннце управног одбора срп. прав. црквене општине, држане у Каћу 2. (14.) нов. 1897. Управни Одбор.

АД АО. 528 зап. ех 1897. 195 3-3 С Т Е Ч А Ј. На место бележника ири унрави енархије бачке овим се раеписује стечај. Компетенти, који морају имати богословску а но могућству и правничку спрему и који не смеју имати уз ово још какво стално звање, имају своје ваљано инструисане молбенице епарх. административном одбору бачком до 11. (23.) новембра о. г. поднети. Из седнице епарх. административног одбора бачког држане у Нов. Саду 17 (29.) октобра 1897. Председништво.

ДРУГИ ОГЛАСИ.

194 3—3

СРПСКА ШТАМПАРИЈА У ЗАГРЕБУ јавља да је изишао из штампе ВЕЛИКИ СРПСКИ НАРОДНИ ИЛУСТРОВАНИ И НАЈЉЕПШИ ЕАЛЕНДАР ==

7?

УРЕДИО

ИГЊАТ И. ДИМИЋ

ЗА

ГОД.

ЦИЈЕНА: 40 новчића или 1 динар

КАЛЕНДАР „СРБОБРАН"

уређен је у родољубивом и српском духу и правцу. Он доноси преко 24 најодабранијих књижевних радова, од наших најбољих књижевника и пјесника. У њему ће читаоц наћи осим красних вјештачких и народних пјееама, приповједака првих приповједача из народног живота, и прошлости, још и поучних чланака иа живота, историје, из народне привреде. Календар „Србобран" донаша поучне саставе: „Шта сваком Хришћанину ваља знати ив облаети православне цркве", најважније податке о правоелавном Српетву из свих крајева и т. д. Осим књижевног и забавног дијела донаша календар „Србобран" 50 најљеиших слика из свију Српских крајева, — знаменитих људи, и Срба родољуба, и 7 слика за лакше рааумјевање ствари. Нарочито спомињемо двије дивне илустрације од нашег чувеног сликара Паје Јовановића: „Краљевић Марко и Вила" и БошКО ЈуговиЂ, кад предводи војску на Коеово, које је нарочито израдио за календар „Србобран".

КАЛЕНДАР „СРБОБР АН' доноси све слике израђене у чувеном и првом бечком умјетничком заводу Ангерер и Гешл, те би прист.чле и за календар напреднијег народа. Оеим забавних и поучних ствари календар „Србобран" донаша најпотпунији и по азбучном реду састављени списак сајмова (вашара) из целе Тро.једнице, Далмације, Босне и Херцеговине, Истре, Међумурја, Угарске и Србије. — Календар „Србобран" намијењенје српском народу. и ако га српски народ буде ма и упола са онолико љубави узимао и читао, са каквомје србинском љубављу и пожртвсвањем он издан, онда ће и овох'одишњи календар проширити круг својих читаоца те из године у годину све љепши и усавршенији бивати. Зато се обраћамо са молбом како на наше вриједне растуриваче, и на сву пр.г. свештенике, г.г. учитеље, трговце, ратаре и на сваког ноједииог брата и честита Србина, да поради у свомс мјесту и околици да календар „Србобран" што више продре у српски народ јер је он једнно њему намијењен!

5»Г

Претплата, огласи, стечајеви и рекламације шаљу се Администрацији а остали рукошси уредништву „Српског Оиона" у Карловце. За огдасе, објаве и стечајеве шгаћа се 6 новч. од једног реда ситних слова. а за жиг сваки пут по 30 новч. — Неплаћена писжа се ае примају. — Рукописи се не враћају. ,,Српски Сион" излази сваке недеље на целом табаку. Цена му је: За Аустро-Угарску, Восну и Херцеговину на годину 4 фор., на по године 2 фор., а на четврт године 1 фор. За стране земље : на годину 5 фор. Из Србије прима претплату књижара В. Валожића у Београду. Поједини бројеви стају 10 новч. Штампа: Српеке Манастирске Штампарије у Ср. Карловдима