Srpski sion

м г ШтшШт&ш ^

Год. VII.

Број 52.

НЕДЕЉНИ ЛМСТ ЗА ЦРКВЕНО-ПРОСВЕТНЕ И АВТОНОМНЕ ПОТРЕБЕ СРПСКЕ ПРАВОСЛЛБНЕ МИТРОПОЛИЈЕ КАРДОВАЧКЕ. СА БЛАГОСЛОВОМ СВЕТОГ СИНОДА.

ВЛАСНИК: Њ. Светост Српски Патријарх Георгије,

УРЕДЕШК: Протојереј Јован ЈеремиЋ.

Ј Ср. Карловцима у среду 24. декембра 1897.

БОЖИЋЊА ПОСЛАНИЦА ЊЕГОВЕ СВЕТОСТИ ПАТРИЈАРХА СРПСКОГ ГЕОРГИЈА БРАНКОВИЋА ГЕОРГИЈЕ ПРВИ по Божјој милости и вољи народа, православни Архијепископ Карловачки, Митрополит и Патријарх српски, Његова Ц. и Ап. Краљ. Величанства ФРАНЦА-ЈОСИФА ПРВОГ, прави тајни саветник, кр. угар. великашког дома члан, преизредних ордена: ц. и кр. гвоздене круне првог степена каваљер, краљ. српског св. Саве првог степена, као и Књажества црногорског Данилова реда првог степена великокрстник и т. д. и т. д. иречџспом православном свештенству оба реда, и побожном православном сриском народу богохраниме архидијецезе Карловачке, прељубеаној иастви својој духовној. шаље усрдан иоздрав и иатријарашки благослов. ,,Мн6зи сбтх кк1гоцк1 и слакии: но кцот« КИ/1ГА Шк ()К1К410ТСА ТДИНК1. 1НкО К1Л1А сила ГоСПОДИА И С/МИр(ННћ1Л1К1 СЛЈКИТСА." (С/р. 3. гл. ст. 19. 20)

лажен дан, у који се Исус Хрнстос на земљи родио и са човештвом срои ч дио, иоказује нам Сина Божјег, који је замало оставио славу небесну, у облику човека понижена и крајње незнатна, о ком је велики пророк Исаија то \јГ' / пре векова народу своме оознанио; показује нам 1 а под оременом сваке [' оскудице, без и најмање власти земаљске и човечје, без крова, где би главу своју склонити могао, а ипак је Он дошао био на земљу, да произведе оно, што ни један син земаљски, према снази својој, није кадар био ни помислити да учини; донтао да подигне малаксало човештво, и не само да му срећу овога живота утемељи, него да му и настављено у вечности биће славним и блаженим учини. Богољубазни! Кад расматрамо распоред силе власти и богатства, који на земљи постоји, помислили би смо, да је само одаренима тиме с неба дано, изливати