Srpski sion

< I

Б р. џ\.

Ас1 К 017./018. ех 1807. 218 3 — 3 СТЕЧА Ј. На уиражњену нарохију V]. разреда у Нештину овим се стечај расписује. Компетенти имају своје прогшсно биљеговане и ваљано инструјиране молбенице нутем надлежних протоирезвитератских зваша овој конзисторији до укључиво 31. дедембра по ст. 1897. припослати. Из седнице Архидијецезалнс Конзисторије, држане у Карловцима 28. повембра (10. децсмбра) 1897. Архидијецезалпа Конзисторија. СТЕЧАЈ 218 2 — 3 На упражњено учитељско место у Болману овим се расписује етечај: Плага је у )отовом новну 340 Фор. за редовпу и поФторну школу, 21 Фор. за поФторну школу из политичне општине , 32 Фор. у готовом новцу за огријев учитељ-

скп, 10 Фор. за перовођство, од велпког иогреба 20 новч. од парастоса 40 новч. од вјенчанице 20 новч. Осим тога уживаће 7. 04 п хв. кат. ланца земље, па коју учитељ порезу плаћа. Даље стан из 2 собе, куЈне, подрума, штале и коморе, осим тога уз стан учитељски и врт за поврће. Изабраном учитељу у дужност спада све по закону предмете предавати, дјецу у црквеном појању учити, и нри сваком богослу^кењу десну ијевпицу држати. Компетовати могу само оспособљени учитељи, и који су из мађарског језика испит положили. Компетенти, нека се обрате са инструисаном молбом и свједоџбама на црквеношколског председника. Личне нријаве узеће се у обзир. Рок је стечају од 1-ог уврштења у „Срп. Сиону" 6 недел>а. Из одборске сједнице срп. ирав. општине, држане у Болману 9. денембра 1897. год. Схеван Марковић Исо Дорић привремени учитех и перовођа. цркв. гак. председник.

и М 1ЈЈН " • •• ■ ■ г"\Л

ДРУГИ 0ГЛАСИ. ЗВОНОЛНВНИДА Н ФАБРШ ГВОЗДЕНИХ КОЗА ЗА. ЗВОНА АНТ0НА Н030ТНИЈА У ТЕМИШВАРУ, ФАБРИЦИ [ препоручује се — са гаранцијом на више година — за израду = нових звона и за преливање пукнутих звона у свакој вели: чини, као и за целокупио хармоиично удешеио звоњење, про= виђено са круном од кованог гвожђа, тако удешеном, да се = звона по вољи и лако могу кретати, ако би се наједном ме= сту излупало, чиме се звона сачувају да не пукну. ■: Оеобито препоручујем од мене изпађена и много пута одликована патентирана са отвореним одушкама прови^ена звона, *"ф*| која имају дуготрајнији, спажнији и дубљи звук, нсго звона по старој системи прављена, тако, да се овако једно патентирано звоно од 200 килограма изједначује са звуком других по старој системи ливених звона од 260 килограма. Даље препоручујем козе за звона од кованог гвожђа, у тороњу слободно стојеће; звона или шоље за сатове од метала; прављеае старих звона са крунама од кованога гвож|а. — Звона у тежини од 300 килогр. на ниже има увек готових па стоваришту. 52 18— Илустрованк ценовници и прорачунк трошка бесплатно и Франко. На миленарској земаљској изложби у Будишпешти 1896. награђена са великом миленарском медаљом.

„Српски Сион" излази сваке недеље на целом табаку. Дена му је: За Аусгро-Угарску, Босну и Херцеговину на годину 4 фор., на по године 2 фор., а на четврт годцпе 1 фор. Зл страие земље: на годину б фор. Из Србије прижа претпдату књижара 15. Валожића у Београду. Иоједини бројеви стају 10 новч Претплата, оглаои, стечајеви и рекламације шаљу се Администрацији а остали рукоииси уредништву „Српског Сиона" у Карловце. За огласе, објаве н стечајеве нлаћа се 6 новч. од једног редр ситних слова. а за жиг сваки пут по 30 новч. — Неплаћена писка се не иримају, — Рукоипси се враћају.

Шгампа: Српеке Манастнрске Шгамаарије у Ср. Карловцнма.