Srpski sion

Врој 12.

Стр. 191.

првзивач без истраге — на нросту пријаву једног човека — лишен части председника местнога школскога одбора у В. Вечкереку. (Митрополитски Црквени Савет) држао је 16. и 17. (28. и 29.) марта о. г. своје седниде, под председшштвом Његове Светост, иатријарха сриског, преузв. господина Теоргија ЂранковиИа. Присуствовали су чланотш: Високопреосвештеиа господа епископи Мирон и Михаило , впреч. г.г. протојереји Јован Вучковпћ и Василије Константиновпћ, г.г Др. Ст. Павловић и Лааар Обреновић. (Отечајни иопит.) У претпрошли петак је одржан у Новом Саду парохијски стечајни испит пред испитним поверенством, коме је председавао г. прота Јован Борота. Испит су полагали: Ђорђе Велић, администратор при св. алмашкој дркви у Нов. Саду, Мплутин Григоријевић, лични парохијски капелан у Бегечу, Стеван Тежеринад, адмпнисмратор иарохије у Доку, и Миливој Сивачки, ђакон у Сентомашу. Сви кандидати су иоложили овај испит с добрим успехом. (Прелзз у св. Православље). Јављају нам из Манђелоса (Срем), да је рпмокатоликиња Паулина Хелкерт прешла у св. Православље. Обред прелаза извршио је тамошњи администратор парохије јереј Жарко Трифуновић. (Универзитет краља Александра I.) „Београдске Новине" доносе ову вест у свом 74. броју: „Јуче је "била значајна седнида професора Велике Школе. На предлог професора Милана А. Андоновића савет професора Велике Школе једногласно је закључио, да се умоли Његово Величанство, да се наша Велика Школа, још ове скупштинске сесије прогласи универзигетом. Веома је важно по наш национални углед да универзитет српскога Краља послужи као научни центар. Похвалан је и том приликом учињени предлог, да г.г. професори траже за сада само средства за научне радове и збирке у већој мериј те да им се олакша миеија, коју као пијонери просвете имају да врше, остављајући питања о побољшању плата недодирнута и са свим на вољу владп Његова Величанства Краља Александра I." (Осве^ење српске читаонице у Карловци) извршпо је у прошлу недељу администратор парохије код саборне цркве јереј г. Стеван ЈовиИ. Председник Читаонице г. Св. А. Јмисовић држао је сходан говор. (| Игуман Јооиф Јорговиб) настојатељ најпре манасгира Војловице, а у последње вреие манастира Златицс, нреминуо је 14, (26.) марта о. г. након кратког но тешког боловања у 68. годпни својој. Покојник је после положеног испитаа зрелости свр-

шио богословију у Вршачкој тада богословији. Није одмах ступио у чин, већ је био општински бележнпк. Био је нослаником на нашим саборима 1879. и 1890. године. Као посланик изабран је био у поверенство за деобу између Срба и Романа. У епархијској управи суделовао .је као члан конзисторије и епархијске скупштине. У монаштво је ступио за време блаженопок. епископа Нектарија. Био је врло добра срца и дарежљиве руке. Лахка му земља и В Ф чнла Па/ИАТх!

ЗВАНИЧНИ ОГЛАСИ. С. О. 2854. презв. ех 1898. . 30 1 — 3 С Т Е Ч А Ј. У писарниди саборскога одбора упражњено је и попуниће се за сад привремено (а касније евентуално и стално) једно писарско место са системизованом платом од годишњих 600 Фор. и станарином од год. 100 Фор. авр. Срби православне вере, који желе получити то место, нека поднесу потписаном своје сходно (односно сведоџбама о вери, сврш. наукама и здрављу) инструјисане и својеручно написане молбенице најдаље до 12. (24.) априла 1898. год. Наглашава се, да се захтева не само са свим читак, него и леп руконис; уз то, да је дотично лице потпуно способно, да преписује српске, маџарске и немачке саставе; услед тога се има уз молбеницу приказати увида и оцене ради и по десет реди рукописа на сваком од горњих језика и то једпо лагано, а друго брзо писано (шест комада.) У Карловцима 18. (30.) марта 1898 Г е о р г и ј е Патријарх. АЛ Е. 184. I. 40. ех 1898. 29 2-3 С Т Е Ч А Ј. На место еист. иарох. помоћника са платом II. разреда у Баваништу. Молитељи нека иоднесу ваљано снабдевене молбе нутем својих претпосгављених власти до 8. (20.) априла о. г. Епарх. конзисторија вршачка А<1 бр. к. 167/82 ех 1898. 24 3-3. С Т Е Ч А Ј. На парохију VI. разреда у МоровиИу Рок иријаве иутем надлежних протопрезвитератских звања до укључиво 1. (13.) априла 1898. Из седнице Архиднјецезалне конзисторије, држане у Карловцима 26. Фебруара 1898. Архидијецезална Конзисторија.